Изложби

Десето издание изложба малки графични форми в галерия "Папийон"

27 януари - 27 февруари 2017

Десето издание изложба малки графични форми в галерия "Папийон"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия „Папийон“
представя

Из Колекциите / Ex Collections

Десето издание изложба малки графични форми


27.01.2017 г. – 27.02.2017 г.


Арт галерия „Папийон“ ви представя десетото издание на изложба графика – малък формат, eкслибрис и за пръв път в това юбилейно събитие – рисунка с туш, молив, акварел, сангин. Традиция е в началото на годината да зарадваме почитателите на това изкуство и на майсторския рисунък със специална селекция творби на утвърдени автори, включително и от фонда на Фондация „Асоциирани свободни изкуства“, голяма част от които за първи път се представят пред българска публика. И за да бъде отбелязано юбилейното издание на изложбата с нещо специално, тази година включваме и рисунки, които ще предизвикат интереса и любопитството на зрителя и ще го провокират да преоткрие познати автори в нова светлина. Носителят на Хердерова награда – проф. Стоимен Стоилов представяме с три подготвени  специално за изложбата рисунки с перо и туш, както и няколко офорта от следен от нас цикъл. Отличеният с орден „Св. св. Кирил и Методий“ и много други награди Милко Божков вълнува почитателите на акварелната рисунка с два пейзажа, носещи духа на настоящо вдъхновение. Иван Стратиев ни радва с лирични еротични рисунки, подготвени в началото на 2017 г. за тази експозиция. В почит на носителката на наградата на „Хенри Мур“ е включена рисунка на изключителната българска скулпторка Маргарита Пуева. Петьо Маринов участва с няколко наградени графики, а Кирил Божков разкрива любовта си към чистата нежна рисунка с една линия.

От 27 януари до 27 февруари 2017 г. в пространството на галерия Le Papillon в настоящето десето издание, ще ви представим високо професионално изпълнени графики и произведения, подбрани от голям брой творби на автори на световно ниво с високи рисувачески умения, всички отличени с награди в международни престижни форуми в техниките: офорт, литография, суха игла, мецотинто, акватинта, гравюра върху плексиглас, гравюра върху дърво и метал, а също и рисунка с туш, перо, сангин, акварелен молив.

Графичното изкуство представлява необятно богатство от разнообразие, което чрез своята наситеност на информация, малки детайли, наслагване на образите и многообразие може да изпълни сетивата и да провокира нови асоциативни представи. За да е наистина пълноценно преживяването от съприкосновението с този тип изкуство е много важно не просто да се представят определен брой творби в изложба, а  предварителната селекция на участващите графики да е обмислена и прецизна.


◊ АВТОРИТЕ

Това са художниците, чийто произведения ще представи галерията:

Асен Кръстенов, Дияна Стоилова, Еди Баръмов, Живко Мутафчиев, Иван Стратиев, Кирил Божков, Милко Божков, Петьо Маринов, Петър Великов, Роберт Баръмов, проф. Стоимен Стоилов от България и от Германия, Италия, Русия, Словения, Латвия, Китай и Япония: Александър Улибин, Виктор Гюзенюк, Владимир Зуев, Владислав Квартални, Генади Сидоренко, Гюнтер Хубер, Кацунори Хаманиши, Лембит Лемус, Милан Бауер, Олга Крупенкова, Олег Никореев, Олег Самчук, Олег Яхнин, Сергей Тюканов, София Пискун, Татяна Крюкова, Юрий Яковленко, Константин Антюхин, Константин Калинович, Руслан Сустов, Станислав Казимов, Томаш Харнач, Уанг Куи, Уанг Джиян, Уанг Хай Ян, Хана Капова, Шен Вей, Шен Ксиа Фенг, Шен Хао, Юрий Тамбовский, Юрий Яковленко, Ян Гернос. Почетно участие на Маргарита Пуева.


Въображението на художника, особено когато става дума за графика и рисунка, често изумява с дълбочината и сложността на представената идея, навлиза в зоната на енигматичното пространство. В тях добиват нов живот неща, различни от познатата реалност, копнеж за вълнуващо странстване в пределите на имагинерното и необичайното, загатва се за лични философски идеи, стимулират се размишления чрез дълбокия изказ на фините линии, прикрити сюжети и символни послания.


Автор:
Арт галерия „Папийон“
Публикация:
26.01.2017 г. 13:19
Посетено:
1072
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25003-deseto-izdanie-izlozhba-malki-grafichni-formi-v-galeriya-papiyon