Изложби

Изложбата "Мост към Кристо" гостува на морската столица

Варненската публика ще види оригиналната експозиция, допълнена с 30 ръчно подписани постера на Кристо Явашев и Жан-Клод

Изложбата "Мост към Кристо" гостува на морската столица
Изложбата "Мост към Кристо" във Vivacom Art Hall, София


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата "Мост към Кристо" гостува във Варна

След забележителния успех на фотографската изложба „Мост към Кристо“, с която най-популярното столично пространство за съвременно изкуство – VIVACOM Art Hall, изпрати 2016-та и посрещна новата година, любителските кадри на наши сънародници, запечатали спомена за „Плаващите кейове“ на Кристо, ще гостуват на Художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.

Експозицията ще направи своята премиера в морската столица на 25 януари от 18:00 ч. и ще може да бъде разгледана до 14 февруари.

Фотоизложбата „Мост към Кристо“, реализирана по идея на БНТ1 и VIVACOM Art Hall, с подкрепата на VIVACOM, представлява селекция, направена сред повече от 600 снимки, които участваха в специално организиран фотоконкурс. Оригиналният визуален разказ, куриран от Мария Василева, събира спомените и емоцията на оранжевото лято край езерото Изео и дава възможност на повече хора да се докоснат до „Плаващите кейове“ на Кристо Явашев и Жан-Клод – едно събитие, което беляза както световния културен календар на 2016 година, така и личните спомени на стотици българи.

Гостуването на експозицията във Варна ще бъде придружено от тематична авторска инсталация на студенти от Националната художествена академия под ръководството  на професор Греди Асса, както и от 30 ръчно подписани от Кристо и Жан-Клод постера, предоставени от Галерията за графично изкуство във Варна. Те са дарени през 1997 г., когато във Варна за първи път е представена изложба на Кристо в рамките на IX-то международно биенале на графиката.

„Мост към Кристо“ ще бъде открита от заместник-кмета на Община Варна Коста Базитов и директора на Художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна Пламена Димитрова-Рачева. Премиерата ще бъде придружена от прожекция на едноименния авторски филм на журналистката от БНТ Евгения Атанасова-Тенева, която лично ще представи документалната лента, даваща един нов поглед към личността на Кристо Явашев.

 

* * *

В програмата на VIVACOM Art Hall „Мост към Кристо“ е последвана от проекта „Номад“ – съвместната колекция от живопис, мода и текстилна графика на трима млади творци, която може да бъде разгледана до 6 февруари 2017 г. в столичната галерия на ул. „Ген. Гурко“ №4.


 

Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
25.01.2017 г. 16:11
Етикети:
ВарнаМост към КристофотографияизложбаVivacom Art Hall
Художествена галерия Борис Георгиев
Посетено:
1056
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25000-izlozhbata-most-kam-kristo-gostuva-na-morskata-stolitsa