Изложби

НБУ – инициатор и домакин на фотоизложба, представяща запомнящи се моменти от проекта "Димитър Добрович (1816-1905)"

По повод 200-годишнината от рождението на Димитър Добрович – първият български художник с академично образование

НБУ – инициатор и домакин на фотоизложба, представяща запомнящи се моменти от проекта "Димитър Добрович (1816-1905)"

◊ ГОДИНАТА НА ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ

Нов български университет беше от основните организатори на провелите се през изминалата 2016 година инициативи по повод 200-годишнината от рождението на романтика Димитър Добрович – първият български художник с академично образование.

Фотоизложбата „Годината на Димитър Добрович в снимки”, разположена на алеята пред Аулата на НБУ е своеобразно продължение и опит да покажем, че заедно можем повече. Изложбата може да се види от 23 януари и ще продължи до 15 февруари 2016 г.

В рамките на изминалата 2016 г., Център „Българо-европейски културни диалози“ в НБУ изпълни богата и разнообразна национална програма. Издаден беше Юбилеен календар за 2016 с произведения на художника. Проведени бяха открити лекции с участието на проф. д-р Георг Краев, доц. д-р Ружа Маринска, д-р Панайотис Йоану, които въвеждаха слушателите във времето и живота на художника. В залите на Националната галерия беше открита представителна изложба, посветена на значимия юбилей.

През Годината на Добрович в България, Гърция и Италия беше заснет филма „Пътят на Добрович” - документален разказ за художника на Теодор Караколев, студент в програма „Изкуствознание” на НБУ. На 16 и 17 ноември 2016 година в Нов български университет се проведе и Международната конференция „Романтиката на XIX век. Димитър Добрович (1816-1905) - живот и творчество“, докладите от която ще излязат в двуезичен сборник, издание на университета. Конференцията бе фокусирана върху няколко основни теми - „Историографски дискурси – факти, процеси, явления, личности“, „Художествен живот в Европа и на Балканите през XIX век – академии, художествено образование, културни диалози“; „Изкуството на Димитър Добрович (1816-1905)“; „Изкуството и влиянието на техническите постижения на епохата върху неговото развитие – фокус върху фотографията“.

Програмата за „Годината на Добрович“ включваше и издаване на две юбилейни марки с винетки и печат, посветени на 200-годишния юбилей на художника, съвместен проект на Център БЕКД и Министерството на Транспорта и съобщенията. Церемонията се проведе в Галерия УниАрт на 17 ноември 2016 г., на която г-н Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД, бе официален гост.

Друга важна инициатива в рамките на проекта „Димитър Добрович” бе издаването на двуезичната луксозна книга „Романтикът Димитър Добрович” с автор доц. д-р Ружа Маринска, издание на Нов български университет. Книгата включва най-новите изследвания за художника, направени от екипа на Център БЕКД, с научен ръководител доц. Маринска. Книгата беше представена в Националната галерия през ноември 2016 г. от проф. чл.-кор. Иванка Гергова д.н. и проф. Михаил Неделчев. Поради големия интерес към изданието през новата 2017 година, на 8 февруари (сряда) в НДК – Литературен клуб „Перото“ за монографията „Романтикът Димитър Добрович“ ще разговарят доц. Юри Дачев (НАТФИЗ/БНТ), доц. Йордан Евтимов (НБУ) и доц. Ружа Маринска – автор на изследването. Заповядайте!

През цялата 2016 година проектът „Димитър Добрович (1816-1905) на Център БЕКД към НБУ се осъществяваше под патронажа на Министерството на културата на Република България и в партньорство с Националната галерия, ХГ Сливен, Националната галерия в Атина, Ателие-колекция Светлин Русев, Институт за средиземноморски изследвания в Крит. Художник-дизайнер на цялостната визия на проекта „Димитър Добрович”, включващ юбилейното издание на марките, книгата „Романтикът Димитър Добрович” и настоящата фото изложба „Годината на Димитър Добрович в снимки” е г-ца Дея Вълчева.

Ако сте любопитни да видите къде работеше екипът на проекта през 2016 година, как и с кого решаваше научни и организационни проблеми, настоящата фото изложба на открито в НБУ няма да Ви разочарова. Тя е за Вас!

От 23 януари до 15 февруари в НБУ!

 


Автор:
НБУ
Публикация:
24.01.2017 г. 16:24
Посетено:
999
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24993-nbu-initsiator-i-domakin-na-fotoizlozhba-predstavyashta-zapomnyashti-se-momenti-ot-proekta-dimitar-dobrovich-1816-1905