Изложби

Южнославянски художници в колекцията на Националната галерия

Изложба в Квадрат 500, 26 януари - 26 март 2017

Южнославянски художници в колекцията на Националната галерия
Отон Ивекович, "В кръчмата", преди 1906 г.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия
представя

Южнославянски художници в колекцията на Националната галерия
26 януари - 26 март 2017

Откриване на 26 януари (четвъртък) от 18.00 часа
Квадрат 500, зала 19
пл. „Св. Александър Невски“


Националната галерия представя за първи път цялата си колекция от 26 произведения на автори от Хърватия, Сърбия и Словения, участвали преди 110 години в софийската изложба на Съюза на южнославянските художници “Лада“ .

През 1906 година в София се събират новаторите и класиците на четири обновяващите се балкански култури – българската, хърватската, сръбската и словенската. От хърватска страна заслужава да се споменат Иван Мещрович, наричан „славянския Микеланджело”, реалистите пейзажисти Целестин Медович и Клеменс Црънчич, както и Отон Ивекович, чиято палитра се доближава до цветовите начини на работа при импресионистите.

Рихард Якопич, Иван Грохар и Матей Стърнен са членове на словенското импресионистично дружество „Сава”, създадено през 1902. Сръбската група се предвожда от големия реалист Джордже Кръстич и представители на по-младите поколения като Марко Мурат, Бета и Ристо Вуканович, Джордже Йованович.

„Ние видяхме много посетители да се смеят... С такъв смях и французката публика посрещна първите пейзажи на импресионистите.” Този интересен цитат от статия на големия историк и дипломат Симеон Радев разкрива най-първата среща на родната ни публика с картини, третирани в духа на тогавашните модерни стилове.

Създаденият през 1904 Съюз на южнославянските художници „Лада” играе изключително значима роля в изграждането на културните ценности на споменатите балкански народи, променя съдбата на балканското пластично изкуство, противопоставя се на редица тесногръди тенденции и без съмнение написва една от най-достойните глави в историята на европейското културно взаимодействие, подпомагане и духовна толерантност за целия ХХ век.Автор:
Национална галерия
Публикация:
21.01.2017 г. 16:18
Етикети:
изложбаКвадрат 500Национална галерия
Южнославянски художници
Посетено:
2491
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24972-yuzhnoslavyanski-hudozhnitsi-v-kolektsiyata-na-natsionalnata-galeriya