Изложби

Пластика и живопис от Ивайло Савов

Изложба на GreenCat Gallery в Хилтън, София

Пластика и живопис от Ивайло Савов


◊ СЪБИТИЕТО

Експозицията на Ивайло Савов, която GreenCat Gallery ще открие в Хилтън, София на 29 юни, е организирана в сътрудничество с Посолството на Кралство Белгия в България, Френския Културен институт, Белгийския бизнес клуб у нас и спонсорирана от Stella Artois. Тя е официалното откриване на фестивала "Лято на Изкуствата", който включва 4 почти симултанни експозиции в периода юли-август.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата ще включва пластиките и живописните платна на твореца, който смело може да бъде определен като най-атрактивния български посланик на изкуството.

След изложбата си "Добрата новина" през 2005 г., тази втора негова изложба с GreenCat Gallery ще представи изключително разнообразие от бронзови пластики и картини, всички те обединени от символиката на жизнерадостност и прозрачност.

Съчетанието между фантастичните и приказни образи, които Ивайло Савов създава от бронз и чиято експресивност подчертава с емайли, с ефекта на прозрачност на стъкленото пространство, с което архитектурата на Хилтън е популярна, води до мощна и при все това "свободно пространствена" комбинация, която позволява на зрителя да осезае и осмисли симбиозата не само между твореца и неговото произведение, но и между изкуството и заобикалящата среда, благодарение на възможността творбите да бъдат разглеждани от всички страни, дори от високо.

Други, по-малки пластики, както и картините, ще превърнат пространството на Hilton Artist Cafe в сцена, на която играят радостта, хуморът и цветовете по начин, който само Ивайло Савов владее.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИВАЙЛО САВОВ

След последната си българска изложба в галерия "Циклоп" през 2000 год., Савов решава да се концентрира върху по-широката международна сцена и излага предимно в Швейцария, Франция и Германия, където избира да работи и бъде представян ексклузивно от само по една галерия за всяка от държавите. През 2005 година той приема да работи на същия принцип със софийската галерия GreenCat като негова изключителна представителна за България галерия. През месец септември 2005 г., след петгодишно отсъствие от българската  художествена сцена, Ивайло Савов се завърна с изложбата "Добрата новина" в GreenCat Gallery.

Роденият през 1961 г. ваятел завършва специалност Керамика в Художествената гимназия в гр. Троян, последвана от "Скулптура" в Националната художествена академия в класа на проф. Димитър Бойков. През 2000 година той печели конкурса на галерия "Ле Мироар де Метр" в Женева със своята монументална скулптурна разработка "Еднорог".

Ивайло Савов е един от малцината български творци, чиито произведения участват и биват успешно реализирани на публични търгове в Западна Европа. След търга, проведен в "Hotel des Ventes" в Женева, творбата му, озаглавена "Любов", става собственост на швейцарски колекционер.

Стартиращата на 29 юни изложба в GreenCat Gallery-Hilton ще включи най-новите произведения на Ивайло Савов, всички те белязани от приказно-романтичните творчески търсения на твореца. В неговия свят любовта е дива и първична като еднорог, клоуните са изтънчени хора на изкуството, разказвачката на приказки е обвита в ориенталския дъх на Шехерезада, дървото е птиче царство, хората не ловят рибите, а плуват редом с тях.

Курт Хаубрехтс
GreenCat Gallery

Автор:
Надя Манева, GreenCat Gallery
Публикация:
28.06.2006 г. 14:06
Етикети:
Посетено:
2895
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2496-plastika-i-zhivopis-ot-ivaylo-savov