Изложби

"Световете на старите пощенски картички" - изложба на проф. Михаил Неделчев

18-31 януари 2017 г., Нов български университет – корпус 1, централно фоайе

"Световете на старите пощенски картички" - изложба на проф. Михаил Неделчев


◊ ИЗЛОЖБАТА

Колекционерската страст на проф. Михаил Неделчев да събира вече десетилетия стари пощенски картички не е самоцел. Тя подкрепя професионалните му занимания като литературен историк и изследовател на регионални и национални култури. За това свидетелства изложбата „Световете на старите пощенски картички“, която ще бъде открита на 18 януари (сряда) 2017 г., от 16,30 ч., в пространството на Централно фоайе в корпус 1 на Нов български университет.

Изложбата съдържа само отделни образци от многобройните и многопосочни тематични насоки от колекциите на проф. Михаил Неделчев, но отлично показва, че в края на ХІХ и началото на ХХ век пощенската карта е имала функциите на истинска медия, била е не само средство за специфичен личен епистоларен диалог, но е документирала събития и обществени нагласи, трупала е културна и историческа памет, моделирала е представите за градски пейзажи и обживяни или „диви“ места. В изложбата ще видим как изглеждат преди повече от столетие Велико Търново, Варна, Пловдив, София и Русе, Копривщица и Созопол, Градът на спасението, но и световни мегаполиси като Цариград и Ню Йорк; ще се удивим на красотата и многообразието на традиционни български носии, ще се взрем в образите на колективни действа като хора, свирни, седенки, панаири, политически масови прояви; ще се запознаем чрез изображения на плажове и пристанища как се е разгръщала културата на общуването с водата; ще се запознаем с формите на култивиране на национално самосъзнание чрез изгледите на личности от националноосвободителното ни движение и политиката, на църкви и манастири, на Балканската война и на обявяването на независимостта на Царство България през 1908 г. И още много и много други теми – включително и куриози и странности...

Ще бъдат експонирани и част от притежаваните от проф. Михаил Неделчев книги върху историята на пощенската карта и албуми с репродуцирани пощенски картички от градове, региони или стилови явления (напр. сецесиона в пощенската карта).

За всички тези теми пред таблата с колекциите картички ще говорят проф. Георг Краев, доц. Веселин Методиев и доц. Васил Гарнизов.


Автор: НБУ
16.01.2017 г. 16:51
Посетено: 2616
Етикети: история, проф. Михаил Неделчев, изложба, НБУ, стари пощенски картички
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24951-svetovete-na-starite-poshtenski-kartichki-izlozhba-na-prof-mihail-nedelchev