Изложби

Изложбата "Погледни ме": един емоционален поглед към хората с увреждания в България и по света

16-31 януари 2017, Център за култура и дебат "Червената къща"

Изложбата "Погледни ме": един емоционален поглед към хората с увреждания в България и по света


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 януари (понеделник) в 18:30 в зала „Гъливер” на Центъра за култура и дебат „Червената къща” ще бъде открита фото- и видеоизложбата „Погледни ме” (Regarde-moi) на френската Асоциация „Аколад”. Откриването ще бъде последвано от дискусия за проблемите при проблемите при социалната, професионална и семейна интеграция на хората с увреждания в България и по света с основателката на „Аколад” Катрин Буев и комуникационния и медиен директор на организацията Томас Крок. Те ще разкажат и за опита на асоциацията във Франция, където „Аколад“ организира различни събития, които дават възможност за срещи между хора без и с увреждания и по този начин допринася за интеграцията и социалното включване.

„Погледни ме” представя кратки документални филми и снимки на хора с увреждания като се вглежда в личността, която стои зад определението „човек с увреждане“ в различни ситуации в цял свят по един оригинален и емоционален начин. По време на откриването ще можете да видите повечето филми, създадени в рамките на проекта, както и да чуете историите на вдъхновяващи личности. Една такава среща е и първа стъпка към естествената интеграция на различията.

Два от документалните филми са заснети в България преди няколко години и разказват историите на Евгения, която е в инвалидна количка след злополука, както и на Сашо, който има синдрома на Даун. Фотоизложбата включва и снимки на хора с увреждания от България.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 януари в зала „Гъливер” от 10:00 до 19:00 всеки работен ден.

Повече информация за проекта и част от видеата (на френски) ще намерите тук: http://regarde-moi.org/.   

Събитието е третото от поредицата „Граждански седенки” на Червената къща, чиято цел е да създаде пространство за срещи, обмяна на опит и обучение на активистите на различни каузи. Седенките са част от проекта „Проверка на реалността”, подкрепен от Фондация „Америка за България”. Изложбата се осъществява и със съдействието на Гьоте-институт България и Асоциация „Позор“.

Входът и за двете събития е свободен. Можете да направите резервация за дискусията тук: http://www.redhouse-sofia.org/, на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32 и на e-mail office@redhouse-sofia.org.

За повече информация: Стефан Кръстев, 0888 319 890; e-mail: skrastev@redhouse-sofia.org

 

* * *

Погледни ме (Regarde-moi): изложба и дискусия

Откриване на изложбата: 16 януари (понеделник), 18:30, зала „Гъливер“

Начало на дискусията: 16 януари (понеделник), 19:00, Червена зала

Видео: Катрин Буев, Ноеми Жеан

Фотографии: Флави Тевне, Томас Крок

Други членове на екипа: Беноа Мишо, Юсеф Зерауи, Жулиен Фосе, Марциа Местек, Ан-Сесил Жанр.

 


Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
14.01.2017 г. 17:22
Посетено:
1283
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24944-izlozhbata-pogledni-me-edin-emotsionalen-pogled-kam-horata-s-uvrezhdaniya-v-balgariya-i-po-sveta