Изложби

"Uninvited" - изложба на Десислава Ангелова и Георги Петков

Рисунки и фотографии в галерия "Етюд" - 18-28 януари 2017

"Uninvited" - изложба на Десислава Ангелова и Георги Петков


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 януари, сряда, от 18:30 часа в пространството на галерия “Етюд” ще се открие изложба на Десислава Ангелова (фотографии) 
и Георги Петков (рисунки) - “Uninvited”.

До 28 януари ще може да видите една интересна смесица от фотографии и рисунки, носеща провокатовното заглавие “Непоканен”.

В тази, първа за авторите съвместна изложба, художествените средства биват използвани като инструмент, обърнат към разкриване на чувството за памет, сантимент и мечта. В изображенията конкретното отстъпва място на импресиите. Нарисуваните и фотографски заснетите моменти са пресъздавани с повече сантимент, отколкото достоверност. Авторите въвеждат зрителя в един идиличен, по детски наивен и декоративен свят. Обичайни сцени и места са заснети в контекста не на случващото се, а на самото съзерцание. Гледките и фигурите преминават, дистанцирани от погледа на зрителя. Той остава неприобщен... и непоканен!

Непоканен.
Когато наблюдаваш случващото се наоколо, оставащо непристъпно за теб.
Съзерцаването е несподеленост.
Наблюдение отдалеч, надничане през прозорци. 
Случки, места, хора – нещо винаги ти се изплъзва.
Обръщаш им гръб, за да ги възприемеш за себе си. 
Отдалечени, отминали неща, съхраняваш като ярки картинки с далечни силуети.
Дори и неканен, този твой опит да претворяваш в изображения те свързва с другите, по твой специален начин.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Десислава Ангелова
завършва специалност „Изобразително изкуство“ и успешно защитава магистърска степен по „Виртуална култура“ в специалност „Философия“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на рисунката и колажа, но фотографията е нейното истинско поле за творческа изява. В творбите на Десислава Ангелова  прозира определен афинитет към експеримента – тя често използва неочаквани ракурси и кадриране, рефлекси и игра на сенки. Фотографиите й се характеризират с обективна и спокойна проникновеност, което оставя известна дистанция между изображенията и зрителя.

Георги Петков е доктор по философия и реторика и хоноруван преподавател към специалност „Културология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По професия – графичен дизайнер. С рисуване и илюстрация се занимава като алтернативно средство за изразяване на вътрешно състояние и идея.



Автор:
Венцислава Стоянова
Публикация:
16.01.2017 г. 17:35
Етикети:
рисункифотографияизложбаГалерия Етюд
Георги Петков
Десислава Ангелова
Посетено:
1352
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24924-uninvited-izlozhba-na-desislava-angelova-i-georgi-petkov