Изложби

"Начало" - изложба на Катя Попова и Никола Енев

11-25 януари 2017, Галерия-книжарница "София Прес"

"Начало" - изложба на Катя Попова и Никола Енев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес"
представя

"Начало"
Изложба на Катя Попова и Никола Енев


11-25 януари 2017

Откриване на 11 януари от 18.00 часа
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


Галерия-книжарница "София Прес" започва годината с изложба, която е озаглавена " Начало". Експозицията включва 24 произведения от стъкло на двама автори: Катя Попова и Никола Енев. 

Изложбата успява да съчетае крехкия и неуловим баланс на теми, идеи и темперамент. Творбите са специално направени за пространството на галерията през 2016 година и чрез специфичния си изразен език разкриват нови вътрешни пространства и разказват притчи за възвишение и просветление на духа.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Катя Попова е родена в Пловдив. През 1988 г. се дипломира в НХА. От 1988 г. до 1991 г. работи в Националната художествена галерия. В периода1991-95 г. работи в Ню Йорк, в ателиета за създаване на оригинални текстилни дизайни, приложими в областта на стъклото.
 
Участва в редица изложби със свои произведения и печели награда за дизайн през 1992 г. в биенале за текстилен дизайн в Ню Йорк.

В антикварни реставраторски ателиета участва в реставрация и възстановяване на картини, китайски паравани, порцеланови и стъклени антични предмети, картини и мозайки. Работи със стъкло в ателиета за гравиране в България и Ню Йорк. Завършва археология в Софийския Университет, като изследва развитието на стъклото през различните периоди. От 1996 г. работи в собствено ателие в София.

Има реализирани самостоятелни изложби през 2006, 2008, 2013, 2015, 2016, както участия в колективни изложби в Пловдив и София. Работи основно в областта на живописта и стъклото като медии, свързани с творческите вижданията на авторката. Член на СБХ, секция "Монументални изкуства".

 
Никола Енев е роден в София. През 1985 г. се дипломира в Национална художествена академия. В периода 1987-90 г. е аспирант в НХА в Катедра „История и теория на изкуството”. От 1991 г до 1995  живее и работи в Ню Йорк и Валенсия. През 1995 създава собствено ателие за художествено стъкло в София.

Никола Енев участва със свои композиции в реализацията на многобройни частни и публични архитектурни обекти в България, Ню Йорк и Сен Мартен – Френски Антили.

Работи предимно в областта на художественото лято стъкло и витража, класическата мозайка, металопластиката. Негови са основните проекти и изпълнение от художествено лято стъкло в интериорите на хотелите „Анел” и „Метрополитен” – София, „Дипломат Плаза” – Луковит, „Скалите” – Белоградчик, „Додо Бийч” – Китен, Арткомплекс – Созопол, в обекти в Стара Загора, в районите на Сандански и Русе, в Боровец, както и в офиссгради главно в София, като тази на ул. „Вихрен” № 10.

За Америка проектира и изпълнява основно витражи в техника „Тифани”, главно в Ню Йорк, в районите Среден и Горен Манхатън, Куинс и Ню Джърси, предимно чрез съдействието на инвеститора Роман Камински. Художествено лято стъкло на Никола Енев присъства и в интериори на частни клиенти в Сен Мартен – Френски Антили.

През 2008 г. участва със своя мащабна стъклена композиция в изложбата „Преди и сега” в Национална художествена галерия.

През 2010 г. участва в Първия международен фестивал на стъклото – София с две свои стъклени пластики, които са включени в каталога на фестивала.

Никола Енев е представен като автор в изданието „120 години Българско изкуство, приложно, декоративно, монументално” на СБХ, 2014 г.

В последните години  има две съвместни изложби с Катя Попова в София – галерия „Артамонцев” (2013 г.) и галерия „Сердика” (2015 г.), където излага стъклени пана и стъклени и метални пластики. Участва и в Общата изложба на СБХ в София, „Шипка” 6 – 2015 г.

Творби на Никола Енев са притежание на частни колекции в Северна Америка, Испания, Малта, Япония, Германия и България.




Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
08.01.2017 г. 16:57
Посетено:
1400
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24901-nachalo-izlozhba-na-katya-popova-i-nikola-enev