Изложби

CENTRAL. Ново изкуство от Нова Европа

Пътуваща изложба в СГХГ

◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

. Пресконференция: 29.06.2006, четвъртък, 11.00
. Продължителност: 30 юни – 22 юли 2006
. Откриване: 29.06.2006, четвъртък, 19.00

. Софийска градска художествена галерия


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

24 художници от Австрия, Босна и Херцеговина, България, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Черна гора и Хърватска се представят в една необикновена пътуваща изложба. Живопис, видео, обекти, инсталации, принтове са обединени в колекция, която се стреми да покаже новото лице на Европа.

Във времето когато Европейският континент изживява началото на своята нова история, поглеждането към творческите енергии на различните страни е възможност за разширяване на диалога. Организаторите на изложбата – Сименс и HVB Банка Биохим, съвместно с галерия Ернст Хилгер от Виена, се интересуват от талантливите хора във всички европейски страни – независимо дали са членки на Европейския съюз или не. Съзидателната енергия не признава политически, икономически и географски граници. Именно в нейното обединяване партньорите от Сименс и HVB Банка Биохим виждат възможност за активен диалог между съседи и преосмисляне на ценностната система – едно от предизвикателствата, които стоят пред всички нас. Общият език на изкуството ще помогне да се разбере смисъла на понятието „обединена Европа”.

Проектът „CENTRAL. Ново изкуство от Нова Европа” дава възможност на млади автори от няколко европейски държави да покажат произведенията си пред разнообразна публика. Изложбата непрекъснато се разширява, подновява и адаптира към конкретните пространства. Досега тя е показвана в различни градове на Австрия, Босна и Херцеговина, Германия, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия и Черна гора, Хърватска.

Краят на изложбата ще бъде ознаменуван с концерт на стипендианти на „Международната лятна академия Прага-Виена-Будапеща” – институция на Университета за музика и изящни изкуства във Виена за обучение на млади музиканти.

Автор:
СГХГ
Публикация:
26.06.2006 г. 15:43
Етикети:
Посетено:
709
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2490-central-novo-izkustvo-ot-nova-evropa