Изложби

Изложба сценография на Димитър Воденичаров

20 декември 2016 - 15 януари 2017, галерия "Резонанс"

Изложба сценография на Димитър Воденичаров


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Резонанс"
представя

Димитър Воденичаров

Изложба сценография


20 декември 2016 - 15 януари 2017

Откриване на 20 декември, вторник, от 18.00 ч.


Димитър Воденичаров е преподавател в АМТИИ и НГ за сценични и екранни изкуства в специалностите  “Сценография и костюмография”, “Техника и технология на сцената”. Работи в областта на сценографията, костюма, графиката и рисунката. Създава сценографски, костюмографски и светлинни решения за спектакли в театрите: Учебна сцена НАТФИЗ, ОФД Плевен, ДТ Пловдив, ДКТ Варна, ДТ Хасково, ДКТ Плевен, ДТ Пловдив, ДТ Смолян. Има множество изложби в страната и чужбина.


„... Най-характерното за работата на Димитър Воденичаров като сценограф е стремежът му не просто да илюстрира режисьорското решение, а да създаде такава сценична среда, която да провокира режисьора към откриването на нови по-необичайни, по-интересни и неочаквани гледни точки.
  
Първата и най-интересна е съчетаването на постоянното движение на танца и музиката с такава „раздвиженост” на декора, която да създаде ново, почти музикално съзвучие между сценичната среда и актьорското поведение. В тази посока той използва не само възможностите на сценичната техника, но създава и нови, самостоятелни механизми за движение на части от декора или на целия декор. А освен това успява да построи необичайни пространства както във височина, така и в дълбочина на сцената. Пространства с неочаквани възможности за създаване на нов вътрешен ритъм на постановката.

... Втората посока е свързана с проблема сценографията да бъде не само битова среда за физическо поведение на актьорите, не само „опорни точки” за изграждане на съответния мизансцен, а да се превръща в своеобразен път за изграждане на образи – както за конкретните герои, така и за обобщеното решение на отделните сцени и на спектакъла като цяло...
    
Друга интересна особеност на неговите търсения е стремежът декора и костюмите да служат като символи за изразяване на отношението му към определена тема или проблем, извън тези, които са изказани в текста. ...
    
И накрая още нещо много интересно и провокиращо въображението – неочакваното и странно съчетаване на костюми и декор...”
Леонард Капон

 


Автор:
Галерия "Резонанс"
Публикация:
19.12.2016 г. 16:56
Етикети:
Посетено:
1754
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24860-izlozhba-stsenografiya-na-dimitar-vodenicharov