Изложби

Фотографската изложба „Мост към Кристо“ се открива на 14 декември във Vivacom Art Hall

Инициативата на БНТ и Vivacom събира запечатаните емоции от „оранжевото лято“ на 2016 година

Фотографската изложба „Мост към Кристо“ се открива на 14 декември във Vivacom Art Hall


◊ ПОКАНА

Фотоизложбата „Мост към Кристо“, реализирана по идея на БНТ1 и предаването „Денят започва с култура”, с подкрепата на Vivacom, ще бъде открита на 14 декември (сряда) от 18:30 ч. във Vivacom Art Hall.

Експозицията е селекция от любителски кадри на българите, които посетиха „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод и отразиха с вълнуващи снимки преживяванията си от срещата с арт творбата. Това е един от най-мащабните и сложни проекти на Кристо – 3 км кейове, покрити с оранжев плат, разположени върху водите на езерото Изео в Италия. Инсталацията пожъна зашеметяващ успех и с право е определяна за културното събитие на годината.

Само за 15 дена през лятото кейовете бяха посетени от рекордните 1 милион и 200 хиляди души. Хора от цял свят се стекоха, за да повървят - безметежни и свободни - върху оранжевите понтони. Сред тях имаше и хиляди българи, за които тази среща с творчеството на Кристо Явашев носеше още по-голяма важност и символика: за първи път загърбихме предразсъдъците си и приехме Кристо, българина-чужденец, като част от нашата собствена културна идентичност. Така „Плаващите кейове“ се превърнаха в своеобразен мост към именития творец.

Огромният интерес към конкурса за любителски фотографии от Кейовете показа, че половин година по-късно емоцията е все така силна. Над 600 души изпратиха своите снимки – лични свидетелства, уловили еуфорията на момента. Специалната селекция на кадрите бе поверена на петчленно жури в състав Георги Лозанов, Пейо Колев, Евгения Атанасова, Камен Калев и Атанас Петков. Куратор на изложбата е Мария Василева, която прие предизвикателството да подреди парчетата спомени в завършен визуален разказ. Водещи на събитието ще бъдат популярните лица на „Денят започва с култура“ – Анна Ангелова и Георги Ангелов, които през последните месеци направиха десетки репортажи с българи, посетили „Плаващите кейове“. Студенти от Националната художествена академия, под ръководството на професор Греди Асса, ще представят тематична авторска инсталация  „Мост към Кристо“.

Гостите на премиерата ще имат възможност да преживеят по различен начин „оранжевото лято“ и да „видят“ най-голямото арт събитие на годината през множество различни очи. Важна част от проекта „Мост към Кристо” е и едноименният документален филм на журналистката Евгения Атанасова-Тенева, който ще бъде излъчен по време на изложбата.

„Мост към Кристо“ обещава да бъде най-интересното и значимо арт събитие за декември, което на всяка цена трябва да бъде видяно.

 

Заповядайте на официалното откриване на фотографската изложба „Мост към Кристо“ на 14 декември от 18:30 часа във VIVACOM Art Hall (ул. „Ген. Гурко“ №4).

Вход свободен.

 




Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
13.12.2016 г. 15:49
Посетено:
1602
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24815-fotografskata-izlozhba-most-kam-kristo-se-otkriva-na-14-dekemvri-vav-vivacom-art-hall