Изложби

Морето ни/не е до колене

Изложба, посветена на 8 декември

Морето ни/не е до колене


◊ СЪБИТИЕТО

Морето ни/не е до колене. Така се нарича изложбата на студенти и преподаватели от Шуменския университет. Тя ще бъде открита точно на празника 8 декември в 18 часа в зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово.

Публиката свикна да очаква изявата на студенти и техните преподаватели едновременно и сега ще има възможност да види заедно творбите на 15 студенти и 11 преподаватели от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Истинско предизвикателство и за младите, и за утвърдените артисти е избраното от домакините заглавие „Морето ни/не е до колене”, прието с готовност от гостуващата група. Предстои да видим какво стои зад каламбура.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В изложбата участват студенти от бакалавърска и магистърска степен на обучение в специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство и преподавателите от катедра Визуални изкуства, които предават своя опит в обучението чрез съвременни образователни програми и практики, свързани както с класическите пластични изкуства, така и с новите дигитални медии. Истински комплимент за публиката е, че голяма част от произведенията са създадени за конкретната изложба, като метафорично навлизат в темата и образността на слогана й „Морето ни/не е до колене“.

В експозиционното пространство ще видим 50 студентски творби на Анелия Иванова, Деляна Тенева, Свилен Земеделски, Елисавета Ангелова, Христо Христов, Роман Попов, Лъчезар Иванов, Христо Кузманов, Надя Пеовска, Иван Петков, Борис Иванов, Мая Николова, Йоана Стоянова, Тодор Захариев, Мехмед Ахмед Реджеп, Валя Андонова, Ива Георгиева, Георги Георгиев, Ивелина Иванова, Добри Добрев, Група „СХМЕЯ“ (Мая Николова, Йоана Стоянова, Иван Петков, Борис Иванов). Младите творци избират да работят в областта на визуалните изкуства, защото това е универсален начин за себепознание, изразяване и комуникация със света. Нека кажем също така, че Мая Николова, Йоана Стоянова, Иван Петков са инициатори и на първия международен пленер „Градът на светлината Карлово”, Ив. Петков е носител на награди за графика в националната изложба „Лудогорие” (2015) и за анимационен филм „Кино в длан” (2016), а Борис Иванов печели награда на СБХ за млад художник в Националната изложба „Приятели на морето” (2016). Те са и участници в арт проекти в Белград, Букурещ, Констанца, Санкт Петербург и други градове.

Преподавателите проф. Димитър Чолаков, проф.Валери Чакалов, проф.д-р Благомир Папазов, доц.д-р Димитър Балкански, доц. д-р Ростислава Тодорова, гл.ас. д-р Светлозар Чилингиров, ст. преп.Таня Йорданова, Румен Богданов, ст. преп. Мария Здравкова, Камен Мариус и Виктор Петков (докторанти) се представят с 20 свои творби. За експозицията са подбрани произведения от различни художествени стилове, направления и жанрове: живописни платна, графика, фотография, обекти и нови медии.


◊ ЗА БЪДЕЩИТЕ СТУДЕНТИ

Подобни изложби имат и друга мисия: да дадат възможност на гостите на вернисажа да научат повече за университета и перспективите на обучението в областта на изобразителните изкуства там, както и да станат място за общуване с изявени имена, за да направят бъдещите студенти по-лесно своя професионален избор.

Така празникът 8 декември ще стане не само повод за веселие, както се пее в онзи чудесен химн, но ще има и прагматично значение за част от публиката.




 

Автор:
Музей "Дом на хумора и сатирата"
Публикация:
07.12.2016 г. 15:18
Посетено:
980
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24771-moreto-ni-ne-e-do-kolene