Изложби

"Познатото праведно" - изложба в галерия "Етюд"

Изложба на Юлия Лазаркова и Елисавета Въчева

"Познатото праведно" - изложба в галерия "Етюд"


◊ ПОКАНА

На 13 декември 2016, вторник, в 18:30 часа Галерия "Етюд" има удоволствието да ви покани на откриването на изложбата на художничките Елисавета Въчева и Юлия Лазаркова.

Експозицията е озаглавена "Познатото праведно", а в основата на творбите са познати библейски сюжети, намерили нов и различен прочит.

Изложбата на двете млади авторки Елисавета Въчева и Юлия Лазаркова засяга тема, която вълнува всеки художник в даден етап от неговия творчески път. Познати са множество трактовки на християнските образи, всяка една от които носи собствен почерк и специфично усещане. Светците - тези главни образи в християнската вяра са събирателни образи на множеството идеи, които доктрината проповядва. В случая авторките представят своите индивидуални гледища относно темата и традиционните образи.
Светците са преди всичко исторически личности, хора обречени от други или от собствения си избор на сигурна смърт. Те са мъченици, изкупили своите грехове и тези на целия човешки род. Дали са имали избор или силата на вярата в Бог им е налагала само един начин да изживеят живота си? Много от тях са канонизирани години след като са изживели зверства причинени от други "защитаващи религията". Идеята за Бог и възвишеното, която движи света има множество проявления. Всеки човек, който има отношение към духовното, се опитва да намери сам за себе си истината. Това се превръща в толкова личен акт, че преживяването на вярата много трудно може да се опише с думи. Но вярата не се изразява само в делата и думите, тя има и по-дълбоки и тайни аспекти.

Работите на двете авторки изразяват собственото им усещане и разбиране за личната вяра. В образите на светците и явленията, които изобразяват те вплитат множество символи и разбирания. Фигурите на светиите вече не изобразяват познатото праведно, което всеки е свикнал да вижда и почита. Те се превръщат в израз на свободния избор. Образите им изразяват една различна страна на монетата – мрачната половина от цялото им същество, която е половина на чисто плътското страдание, но и на усиленото търсене на истината за себе си.

Юлия Лазаркова и Елисавета Въчева завършват специалност „Изобразително изкуство“ в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2015 година. Юлия успешно защити магистърска степен по „Рекламен дизайн и педагогика“ през месец октомври тази година. И двете имат множество участия в международни проекти и изложби.

Изложбата "Познатото праведно" ще може да видите в галерия "Етюд" до края на месец декември 2016 г. 

Автор:
Венцислава Стоянова
Публикация:
06.12.2016 г. 18:58
Етикети:
Елисавета ВъчеваизложбаГалерия Етюд
познатото праведно
Юлия Лазаркова
Посетено:
991
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24764-poznatoto-pravedno-izlozhba-v-galeriya-etyud