Изложби

Националният военноисторически музей представя изложбата „1916: Победи и изпитания“

Част от Националния план за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война

Националният военноисторически музей представя изложбата „1916: Победи и изпитания“


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 ноември (вторник), от 11 часа, в Националния военноисторически музей (НВИМ) на ул. „Черковна“ 92 ще бъде открита изложбата „1916: Победи и изпитания“, която представя най-победоносната година за Българската армия по време на Първата световна война.

С богатство от фотографии е пресъздаден устремът на атаката и мощното „Ура“, гордостта от победите и живота на бойната линия в една година, когато държавата е принудена да се сражава на два фронта – Северния и Южния.

Експозиционният показ залага на баланса и затова до чантата на ген.- майор Иван Колев – командир на Първа конна дивизия, и шарфа на ген.-майор Пантелей Киселов – командир на Четвърта пехотна преславска дивизия, достойно своето място заемат и пръстени и табакера, изработени на фронта от войниците, както и лична кореспонденция на поручик от Четвърта пехотна преславска дивизия. Драматичният разказ на събитията от 1916 г. се допълва и от еполетите на румънския генерал Константин Теодореску, комендант на Тутраканската крепост, превзета от Българската армия през септември точно преди 100 години, и от куршум, гилзи и части от шрапнели от боевете на връх Каймакчалан.

Специално подготвена за изложбата интерактивна времева линия ще допълни представите на публиката за развитието на световния конфликт през 1916 г. По традиция екипът на НВИМ е предвидил за най-малките посетители тъч-скрийнове, с чиято помощ по увлекателен и забавен начин да научат повече за българските военачалници и важните събития от времето на войната.

Изложбата е част от Националния план за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и може да бъде разгледана до 20 януари 2017 г. Тя ще бъде представена във фотовариант във военни формирования и музеи в страната. 

 


Автор:
НВИМ
Публикация:
27.11.2016 г. 17:09
Посетено:
920
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24688-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-predstavya-izlozhbata-1916-pobedi-i-izpitaniya