Изложби

Творческото дело на писателите Емил Коралов и Милка Петрова-Коралова оживява в представителни изложби

23 ноември 2016 - 8 януари 2017, Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий”

Творческото дело на писателите Емил Коралов и Милка Петрова-Коралова оживява в представителни изложби


◊ СЪБИТИЕТО

Две представителни литературни изложби, посветени на българските писатели Емил Коралов (1906-1986 г.) и Милка Петрова-Коралова (1906-1944 г.), разказват за творческото им дело. Това е първото събитие в рамките на националното честване, посветено на 110-годишнината от рождението им.

Експозициите ще бъдат открити на 23 ноември (сряда) от 16,30 ч. в Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (Централно и Западно фоайе) и могат да бъдат посетени от гражданите и гостите на София до 8 януари 2017 г.

Няколко културни институции са обединили усилията си, за да представят тези незаслужено забравени творци, дръзнали да извисят глас срещу тоталитаризма, заради което не получават и подобаваща оценка на творчеството си. Културното събитие е дело на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Националния литературен музей, Националния дворец на децата с Дом-музей “Ангел Каралийчев”, Фондация “Елена и Христо Генчеви”, Община Вършец и Художествена галерия – Добрич.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

През 30-те и 40-те години на миналия век Емил Коралов е познато и утвърдено писателско име. Първокласен белетрист и европейски интелектуалец, той твори активно повече от половин век и оставя респектиращо книжовно наследство, което наброява повече от 100 заглавия. Като критичен тълкувател на своята съвременност, Коралов е един от първите български писатели, дръзнали да защитят човешката неприкосновеност. Неговата позиция на “неконформист” се сблъсква с официозната литература, но творецът отстоява докрай истинските културни и човешки ценности. Затова и изложбата, посветена на неговото дело, е озаглавена “Емил Коралов, неконформистът”.

Писателката Милка Петрова-Коралова е не само верен житейски спътник на Емил Коралов, но и негов духовен съмишленик в общата им творческа територия. Завършила висшето си образование в „Екол Нормал“ – Франция, тя е една от най-ерудираните и културни жени на своето време. Нейният роман пътепис “Сама по света”, родил се от пътуванията й из цяла Европа през 30-те години на миналия век, остава и до днес без аналог в нашата литература. Оригинален по своя замисъл и сюжет, той заема почетно място сред най-добрите образци на българската литературна класика за деца. Заглавието на изложбата, посветена на нея — “Милка Петрова–Коралова, скиталката, дъщеря на света”, най-добре отразява житейския и творчески дух на писателката.      

Литературната експозиция представя голям масив от оригинални фотографии и лични вещи, ръкописи, документи и кореспонденция, книги с автографи и ценни периодични издания, голяма част от които са непознати за широката публика. Богатите лични архиви, предоставени от семейството на творците, ни позволяват да надникнем в техния свят на писатели, да научим за гражданските им вълнения и несъгласия и да съпреживеем трагичните събития и историческите поврати, белязали живота на тези забележителни интелектуалци в преломните времена.

Автор на изложбите е Румяна Пашалийска, уредник на Дом-музей “Ангел Каралийчев”. Графичното оформление е дело на Ивелина Велинова, художник в Националния литературен музей.

 


Автор:
НЛМ
Публикация:
23.11.2016 г. 13:06
Посетено:
1563
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24654-tvorcheskoto-delo-na-pisatelite-emil-koralov-i-milka-petrova-koralova-ozhivyava-v-predstavitelni-izlozhbi