Изложби

"Извори на вдъхновение" - изложба бижута във Варна

24 ноември - 11 декември 2016, Арт галерия "Папийон"

"Извори на вдъхновение" - изложба бижута във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия Le Papillon

представя

„Извори на вдъхновение“

изложба бижута


от  24 ноември до 11 декември 2016

Арт Галерия Le Papillon има удоволствието да представи на ценителите на ювелирното изкуство във Варна едно отдавна запланувано гостуване. Това е тематичната изложба „Извори на вдъхновение“ на секция Бижута към СБХ, която се провежда под егидата на Министерството на Културата и СБХ.

Тази експозиция със сигурност ще предизвика любопитство и ще събуди интерес не само в почитателите на ювелирното изкуство, но и във всеки човек, който се вълнува от произведения на изкуството от античността до наши дни. В замисъла на тази изложба седи задачата всеки от участващите автори да трансформира през своята призма на естетика формата, значението и функцията на избраният от него артефакт – извор на вдъхновение, и вълнението, което предизвиква посланието на творенията от древността. Ще се насладим на идеите и прецизната ювелирна техника в интерпретацията на нови произведения – съвременен по-богат прочит на семантиката на скулптури, бижута и елементи от бита, от дистанцията на различна епоха, и през погледа и мирогледа на друг творец. Резултата е едно надграждане и обогатяване както на художника в процеса на своите търсения, така и на зрителя в разширяване на визуалното си възприемане и разбиране на бижутерията като израз и творческо вдъхновение.

Участниците в „Извори на вдъхновението“ са добре познати не само на почитателите на ювелирното изкуство, но и на зрителите, следящи редовно организираните от Арт Галерия Le Papillon годишни бижутерски изложби. Всеки от 18-те автора се представя с от по 1 до 7 произведения - накити – творчески интерпретации на различни старинни бижута и скулптури. Това са:

Август Спасов, Албена Гавазова, Анжело Красини, Ангелина Цветкова, Богдана Топрева, Борислав Кръстев, Борислав Цанчев, Велислава Божинова, Владимир Николов, Владимир Радоев, Даниела Радоева, Елена Гюдюлева, Елена Кафеджийска, Иво Борисов, Йордан Цанков, Катя Лазарова, Снежана Нейкова, Чавдар Чушев.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Векове наред преди нас египетските майстори, шумерите, персите предимно са повтаряли и усъвършенствали форми и технологии в изкуството. Единствено категоричната смяна на религии и обществени порядки са го променяли. Дори обучението на художниците допреди няколко десетилетия е било съпроводено с копиране на образци като начин на усвояване на професионални умения. Днес, когато новото и различното е превърнато в култ, авторите в тази изложба обогатяват съвременната ни култура чрез поглед към миналото.

Всъщност всеки от нас съществува и се определя чрез миналото и именно то оформя волята и визията за бъдещето. От тези обобщения се връщам към конкретния случай – изложбата, чиято същност се състои в това всеки автор да направи съвременна реплика на старинен накит. Това е и анализ на миналото, откриване на посланието и тайната на накита, който го е впечатлил, за да бъде пресъздаден днес. Така художниците бижутери осъществяват онази приемственост, присъща на истинското изкуство.

Идеята на тази изложба се доразви в процеса на самата реализация, а показаното надхвърли очакваното. Буквално всеки автор е приложил уникален подход към темата – от преоткриване на форми или технологии, през търсене на семантиката на даден артефакт, до шеговития прочит на „комерсиалното” в древността. Независимо че източниците на вдъхновение са от различни епохи – образци на изкуството на неолита, Средновековието и ювелирните произведения на 19. век, авторски пресъздаденото създава усещането за единство, породено от сериозното отношение и професионализъм.

Резултатът от тази изложба е едно взаимно обогатяване  – не само на публиката, но и обогатява творчеството на всеки един от участниците чрез този обмен на идеи.“ Анжело Красини


Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
22.11.2016 г. 15:03
Посетено:
1926
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24649-izvori-na-vdahnovenie-izlozhba-bizhuta-vav-varna