Изложби

„Художникът в кадър” - фотографска изложба на Ани Петрова

Портрети на някои от най-известните български художници

„Художникът в кадър” - фотографска изложба на Ани Петрова
Магда Абазова


◊ СЪБИТИЕТО

Портретите на някои от най-известните български художници ще покаже фотографката Ани Петрова във фотоизложбата „Художникът в кадър”, която се открива на 21 ноември в столичната галерия „Стубел” (бул.”Коста Лулчев” 2В). Фотожурналистката е подбрала 40 от общо 300 снимки, които е направила през изминалите 20 години, някои от които познаваме от страниците на в.”Новинар” и от нейната рубрика „В ателието”. Снимките са черно-бели и са правени в продължение на 20 години.

Подобен род експозиции не се срещат често – рядко може да видиш събрани на едно място фотопортретите на някои от най-известните личности от артсъсловието, при това толкова майсторски направени. Те са ценно свидетелство за времето, за тяхното творчество, а и за самите художници, защото снимките са правени в продължение на години по време на откриването на техни изложби, в ателиетата им или просто в домашна обстановка (например снимката на Румен Скорчев). Имената дори само някои от тях говорят сами за себе си - Доньо Донев, Борис Димовски, Георги Трифонов, Георги Божилов-Слона, Павел Койчев, Магда Абазова, Генко Генков, Любен Зидаров, Иван Андонов, Валентин Старчев и още много други.

Тази изложба е уникална с още нещо – известно е нежеланието на художниците да застават самите те в полезрението на широката публика, но те са направили изключение за Ани Петрова. Вижда се, че с удоволствие позират пред нейния обектив – резултат от едно дългогодишно приятелство и взаимно доверие. Резултатът е впечатляващ – 40 портрета, достойни за всяка галерия.

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
19.11.2016 г. 16:10
Посетено:
2259
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24627-hudozhnikat-v-kadar-fotografska-izlozhba-na-ani-petrova