Изложби

Изложба "Да бъде светлина!"

Изложба живопис на арх. Полина Герджикова

Изложба "Да бъде светлина!"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Икар" представя

"Да бъде светлина!"

Изложба живопис на арх. Полина Герджикова

23.11.2016 - 12.01.2017

Откриване на изложбата на 23 ноември 2016, 18 ч.


Картините в изложбата са посветени на Светлината в различни нейни аспекти.

Някои отразяват радостното настроение на коледните и новогодишни празници, които в народните традиции приветстват раждането на Новото слънце - Новата светлина.

Други са израз на приемствеността на символите на Светлината през вековете - от неолитната култура на Великата Майка, Черноморската цивилизация, тракийската, християнската - до съвремието.

Полина е художник с 19 самостоятелни изложби живопис, последните - в Съвета на Европа в Страсбург по повод Националния празник на България 3-ти март 2016 г., и в галерия "Мисията" на МВнР под егидата на ЮНЕСКО по повод Международната година на светлината.

Общата им концепция  отразява възгледа на художника, че Светлината е извечен образ на Единното съзнание, сътворило всичко според модерната физика, християнството, древните религии. Затова нейни знакови интерпретации присъстват в цялата история на човечеството - от археологическите артефакти до теориите на науката и философията.

"Убедена съм, че ролята на изкуството е не само в естетическата наслада от форми и цветове, а и в РЕ-ЛИГИО – пробуждане или припомняне на съкровената ни мисия Тук-Сега, чувството на единение с другите хора, единение с Универсума-Светлина."

Автор:
Полина Герджикова
Публикация:
17.11.2016 г. 23:30
Етикети:
Посетено:
1095
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24622-izlozhba-da-bade-svetlina