Изложби

Опознай Япония в снимки

Сливен посреща изложбата Arigato Japan на Иван Пастухов

Опознай Япония в снимки


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 ноември, четвъртък, от 17:30 часа в художествена галерия „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложбата Arigato Japan (в превод „Благодаря, Япония!“) на фотографа Иван Пастухов. До 31 декември сливенската публика ще има възможност да види 33 фотографии, направени по време на пътуването на автора до Япония и уловили нейния уникален дух и съкровени истории.

Изложбата е част от XXVII Дни на японската култура в България и се организира от Посолството на Япония с подкрепата на Министерството на културата на Република България и на художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен.

„Във фотографските си пътешествия бях запазил Япония като подарък за по-зряла възраст и мисля, че не сбърках – споделя Иван Пастухов. – Япония изисква специално внимание. В продължение на месец всеки миг се оказа ценен и запълнен с богато преживяване. Има една японска мисъл, която изразява донякъде усещането за тази необикновена страна: „Самураят не разкрива по никакъв начин своето страдание. Той не показва, когато е гладен, когато се чувства самотен или когато животът е труден. По лицето му не се четат мисли. Мъжът трябва да е способен да се смее, когато сърцето му плаче.“ Такава е Япония и днес – с горд самурайски дух и рафинираност на гейша.“

Иван Пастухов живее във Франция от 1984 г., а с фотография се занимава от 1992 г. Описва я като изкуство, което отговаря на усета му за стойността на мига, както и на свободния му поглед към хората и света. С фотографското си творчество Иван Пастухов споделя разнообразието от видяното по петте континента заедно с духовното и красивото в човека, което е основен стимул на всичките му търсения.


* * *

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и седма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2016 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Hitachi, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2016 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

 
Автор: Организаторите
17.11.2016 г. 15:37
Посетено: 548
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24615-opoznay-yaponiya-v-snimki