Изложби

"Акварелна библия" на Юлия Станкова

Изложба в галерия "Астри", 15-25 ноември 2016

"Акварелна библия" на Юлия Станкова


◊ ПОКАНА

Галерия "Астри" има удоволствието да Ви представи

Акварелна библия
на
Юлия Станкова


15-25 ноември 2016

Изложбата включва оригинални страници и илюстрации от книгата на Ю. Станкова

Заповядайте!


АКВАРЕЛНА БИБЛИЯ

“Тази книга не е религиозна.
Тя по-скоро е израз на едно търсачество,
на едно лично усилие за изграждане на светоглед”


Бих добавила, че моята малка “библия” е откровението на една персона за това как търси в себе си нетленното, за да може чрез него да проумее тленното.

Библейският разказ за Сътворението ме привлече първо с пределната си простота. С течение на времето открих, че тя се дължи на липсата на каквато и да било индивидуална, авторска следа в езика.

Бих го сравнила с пчелна пита, чиито килийки (сякаш нарочно) са оставени празни, за да се даде възможност на Четящия човек да ги напълни с меда на своите лични чувства и идеи.

Тогава проумях, че това “медоносене” е същината на всяко творчество.

Колкото повече препрочитах историята за Сътворението, толкова повече пластове смисъл разкривах в нея и всяка загребана шепа от това съкровище превръщах в образ.

Така и аз неусетно се присъединих към многобройните пчелици, наливащи меда на своя (пре)разказ в езиковите килийки на библейското Начало.

Образите се появяваха ту неочаквано, ту след дълго търсене. Всеки от тях беше отделна, завършена картина, но също и парченце от нещо по-голямо, чиято цялост все още ми убягваше.

Напоследък забелязах, че белите полета неусетно са се запълнили във времето и е назрял моментът да ги подредя в една история... по-точно две, доколкото разглеждам две различни по естеството си причини за Сътворението.

Накрая се появи и текстът, чиято скромна роля е да бъде спойката за образите.

Направих акварелни версии на собствените си картини като запазих композициите, тъй като в моя случай композицията, като носител на идеята, е най-същественият компонент на изображението.

Текста написах собственоръчно с водни бои, следвайки отдалеееече примера на Уилям Блейк.

Избрах тази техника не само защото акварелните рисунки стоят добре, отпечатани в книга, но главно защото водните бои (и китайските тушове) предразполагат ръката към нежната спонтанност, която оживотворява четката.

Надявам се да се почувства колко ми е било приятно, след много години прекъсване, да се завърна при хартията.

Юлия Станкова,
август, 2016


 

Автор:
Галерия "Астри"
Публикация:
15.11.2016 г. 14:15
Етикети:
Посетено:
1100
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24595-akvarelna-bibliya-na-yuliya-stankova