Изложби

“Сезоните на живота” - изложба на Марина Шидерова

17-30 ноември 2016, Акварелна галерия "Абсент"

“Сезоните на живота” - изложба на Марина Шидерова


◊ ПОКАНА

На 17 ноември 2016 г. акварелна галерия „Абсент” ще представи творбите на младата художничка Марина Шидерова. Изложбата носи заглавието „Сезоните на живота”.

Марина е интересна с това, че успява да съчетае в себе си две напълно несъвместими страни. Едната е на модерния и успял IT специалист, а другата - на чувствителния художник, пленен от традицията и отминалите ценности. До тази симбиоза се е стигнало постепенно. Започва в ранните ѝ детски години, когато се увлича по изобразителното изкуството и тръгва на уроци при Никола Анелаков. В последствие този интерес се прехвърля към текстила и модния дизайн, а след това и към изучаването на промишлен дизайн в Техническия университет. Следват специализации в Брауншвайг – Германия и Шанхай – Китай. Междувременно участва в множество изложби.

Пътуванията ѝ в чужбина и допира до чуждите култури и традиции я формират като човек, който е напълно наясно, че не може да живее без българските традиции, ценности и култура, без сплотеността и топлината на българското семейство. Това става основен мотив в творчеството ѝ. Тя е умел разказвач със смела четка и различна експресивност. Картините ѝ много наподобяват старите илюстровани детски книжки.

„Сезоните на живота” е изложбата, която сякаш е най- близка до сърцето ѝ и показва най-добре творческата ѝ натура. Разказва приказки за хората от „старо” време, които са облечени в ръчно тъкани сукмани и гайтани. За хората на традицията, чийто кръговрат на живота се движи успоредно с жизнения цикъл на природата. Тези, които са отдадени от сърце и душа на другите, които са гостоприемни и обичат всеотдайно.

С тази изложба искаме да покажем колко е красива земята ни и колко са красиви хората, милеещи за нея. Искаме да ви обърнем към простите радости в живота като уюта на дома, топлината на бабината прегръдка, аромата на току-що набраните плодове от градината. Ще припомним безкрайната хармония и спокойствие, които предлагат планините ни. Ще ви разходим през летните поляни отрупани с цветя, през шарената есен с аромат на обрани плодове и ще стигнем до студената, но уютна зима с дъх на билков чай и старо вино.

Изложбата ще бъде открита на 17 ноември (четвъртък) в 18.30 часа и ще може да бъде разгледана до 30 ноември. Мястото е галерия „Абсент” на ул. „Цар Самуил” 37.

Заповядайте!

Автор:
Александра Узунска, Акварелна галерия "Абсент"
Публикация:
14.11.2016 г. 17:42
Посетено:
2824
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24588-sezonite-na-zhivota-izlozhba-na-marina-shiderova