Изложби

"Зона на комфорт" - изложба на Александър Гергинов в галерия "Васка Емануилова"

Самостоятелна изложба в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи”

"Зона на комфорт" - изложба на Александър Гергинов в галерия "Васка Емануилова"
„Всичко (Юли 2014, Рим, Италия)”, 2016, фотография


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова", филиал на Софийската градска художествена галерия
представя

Зона на комфорт
Александър Гергинов

10.11. – 11.12.2016
                
Самостоятелна изложба в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи”.
            

Всеки човек има своя зона на комфорт, понякога тя може да е свързана с позитивни усещания, понякога със самотата, гнева, недоволството, чувството на вина или тревогата, и т.н. В изложбата на Александър Гергинов зоните на комфорт са онези скрити лични олтари, в които се преплитат надеждата и вярата с обсесията и страха от това да дадеш свобода на живота и да пуснеш нещата, които си тръгват от теб.
   
В изложбата са включени фотографии, обекти и инсталации, всяка една от които представлява форма на споделяне със себе си и с другите. Те са съпътствани от кратък текст, който е личен разказ, но и обръщение към зрителите. Местата и образите, които вдъхновяват автора, се простират от полето на родния му град Елин Пелин до най-голямата базилика на Дева Мария в Рим – „Санта Мария Маджоре”. Част от тях са реални, други са въображаеми или метафорични, както храмът в Камбоджа от филма „В настроение за любов” на Уонг Карвай, където хората могат да изказват своите най-съкровени тайни в малки дупки в стената, които след това да запечатват завинаги. Претворени с леки материали на границата на кича и с доза ирония към сантименталността, работите изпитват „вкуса” и представите на зрителите за „красиво” и „грозно”. Чрез бляскави материи, цимент и направени с телефон фотографии художникът търси не толкова естетическа завършеност, колкото „автентичност” и близост до живота. Използването на коса като материал в изложбата, както и подчертаното лично отношение от страна на автора, се отнасят към общата представа за човешки свят, за „духовно” ДНК, което всички хора споделят и което не е въпрос на мистика, но на споделяне и внимание към личното пространство (зоната на комфорт, индивидуалния олтар) на всеки един от нас.
 

◊ ЗА АВТОРА

Александър Гергинов (р. 1980) живее и работи в София, завършва специалност „Мода” в Националната художествена академия, където през 2015 г. защитава докторат за историята на модната илюстрация в България. Той преподава мода и развива собствена марка HAM&EGGS. Същевременно има и други художествени изяви; създава най-вече рисунки и живопис, като между 2008-2011 г. показва четири самостоятелни изложби в галерия „Пистолет”. Взема участие в различни групови изложби в София, Австрия, Прага, сред които Третото международно биенале за младо изкуство в Москва (2012), както и изложбата „Ще си спомнят за нас в бъдещето” в рамките на София куиър форум – Сладък съюз 2015, галерия „Академия”, НХА (2015).


Автор: Галерия "Васка Емануилова"
14.11.2016 г. 13:14
Посетено: 535
Етикети: изложба, Галерия Васка Емануилова, Александър Гергинов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24582-zona-na-komfort-izlozhba-na-aleksandar-gerginov-v-galeriya-vaska-emanuilova