Изложби

Изложба на Гинка Димова в галерия-книжарница "София Прес"

Изложба живопис, 14-25 ноември 2016

Изложба на Гинка Димова в галерия-книжарница "София Прес"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес"
представя

Изложба на Гинка Димова

Живопис
14-25.11.2016

Откриване: 14 ноември, понеделник, 18.00 часа, 
галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29

Трудно ми е да напиша въвеждащ текст към моята предстояща изложба, когато картините са пръснати в няколко стаи на жилището, което обитавам. Някак си ми липсва изложбеното огледало, в което мечтая да се огледам и съзнавам, че това ще стане възможно, когато експозицията се инсталира в пространството на Галерия-книжарница "София Прес" през месец ноември 2016 година в град София.
 
„Изкуството съществува в името на свободата.”
Христо Владимиров Явашев
 
Настоящата изложба включва селектирани и избрани творби в смесена техника, акварел, колаж върху хартия и колаж върху платно. Те са създадени във времето от 2012 до 2016 година и нямат претенция за завършеност и финал.   
 
Моят артистичен път започна с АКВАРЕЛА (деликатно, капризно, своенравно и нелесно изразно средство, което аз обичам и, на което оставам безрезервно вярна до днес). Първите си творби с акварел започнах да създавам в средата на 1970-те години, след като завърших висшето си художествено образование. Имах щастието да бъда ученичка на големия Янаки Манасиев, много значим художник-живописец в българското изобразително изкуство. Силно ме впечатляваше неговият темпераментен, свободен и експресивен живописен жест. Няма как да забравя неговите великолепни женски фигури, смелата и динамична мазка, светлината, която ревниво бранеше до последната финална четка върху мащабните си по своите размери платна...

Продължавам да рисувам, защото все още имам енергия и не жаля сили. Давам си сметка, че времето е най-ценният ми ресурс и никога не мога да го върна, затова го използвам разумно. Не позволявам на миналото да ме дърпа назад. Бягам от статута на жертва и уважавам живота с неговите прелести и трудности. Отговорно и с внимание посрещам предизвикателствата, породени най-вече от новостите около мен и с борбен дух преодолявам трудностите, вървейки напред. С истинско желание работя за повишаване на информираността и квалификацията си и се подготвям за събитията, които ми предстоят. 

Имам подкрепата на моите истински приятели, тези които ми подават ръка и докосват сърцето ми. Старая се да потискам раздразнението си, за да запазя уважението на околните и желанието им за сътрудничество, което безспорно ще ми бъде полезно. Никога не се отчайвам, не се навеждам и не си позволявам да губя надежда! Помня, че дори да е жилаво злото, в човека все пак побеждава ДОБРОТО! Вярвам в искреността на доказаното и проверено Приятелство, което дължа на изкуството и творческите си контакти. Без тях не би била възможна настоящата празнична среща. Среща в София, след 32 години!

Гинка Димова,
септември 2016



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Гинка Димова в родена на 21 септември 1952 година в с. Владимирово, област Добрич. Получава висше художествено образование във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий” през 1974 година. Учи живопис при проф. Александър Терзиев и доц. Янаки Манасиев.

От 1995 година, в продължение на осем години живее, работи, твори и специализира в гр. Братислава, Република Словакия. През 2003 година се завръща в Добрич. От 2003 до 2014 г. е  преподавател по Изящни изкуства в профилирани паралелки към СОУ „Св. Климент Охридски” – Добрич, с профил: изобразително изкуство, компютърен дизайн, музика и хореография.

Работи живопис, рисунка, илюстрация, художествено оформление, запазен знак, текстил и други. Има участия в много международни изложби и симпозиуми в чужбина. Представяла е свои самостоятелни изложби в чужбина - Братислава, Серед, Нитра (Словакия) и в България - София, Варна, Добрич, Трявна.

Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
11.11.2016 г. 16:32
Посетено:
1183
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24576-izlozhba-na-ginka-dimova-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres