Изложби

Съвременно японско изкуство в Русе

Японски творци представят нов прочит на традиционни техники

Съвременно японско изкуство в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

На 11 ноември от 17.30 часа в Художествената галерия в Русе ще бъде открита изложба на съвременно японско изкуство. До 30 ноември единадесет художници от северния японски остров Хоккайдо ще представят в северния български град съвременна японска живопис в стил нихонга, традиционни занаятчийски предмети от дърво и рисувани мидени черупки каиавасе.

Специално за откриването на изложбата в България ще дойдат трима от представените в нея автори – председателят на Sapporo Art Beans г-жа Кейко Мано, г-жа Юрино Бан и г-жа Марико Ишида. На 12 ноември от 11 часа те ще проведат уъркшоп в Галерията, като демонстрират как се рисува нихонга с автентични бои и как се работи с традиционна японска позлата.

Събитията са част от XXVII Дни на японската култура в България и се организират от Посолството на Япония с подкрепата на Художествена галерия  – Русе.

„Светът не престава да се сблъсква с проблеми като природни бедствия, тероризъм, бедност, но ние желаем светът да бъде място, където децата ни да могат да живеят и мечтаят. Смятаме, че в културата и традициите са скрити мъдростта и посланията за изграждането на един такъв по-добър свят. Надявам се, че с нашата изложба България и Япония ще станат още по-близки“, споделя по повод предстоящото събитие г-жа Кейко Мано.

Българските посетители и почитатели на японското изкуство ще бъдат очаровани от живописните творби в стил нихонга, изпълнени върху нетипичната за тази цел хартия татоо-гами, която обичайно в Япония се използва за увиване и съхранение на кимона; творби с мотиви, вдъхновени от флората в планините и горите на Хоккайдо; дървени кутии, ръчно изработени с местен материал без употреба на метални сглобки и винтове, и много други традиционни за региона, но и иновативни произведения.

* * *

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и седма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2016 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Hitachi, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2016 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/




Автор:
Организаторите
Публикация:
11.11.2016 г. 15:24
Посетено:
1757
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24568-savremenno-yaponsko-izkustvo-v-ruse