Изложби

С уникална изложба Националният литературен музей отбелязва 40 години от създаването си

Възстановка на кабинета на Пейо Яворов, сребърната лира на Иван Вазов, ръкописи и вещи на български творци са представени в художествено-документална експозиция

С уникална изложба Националният литературен музей отбелязва 40 години от създаването си
Къща-музей „Елин Пелин“ в с. Байлово


◊ СЪБИТИЕТО

На 8 ноември в Музея за история на София Националният литературен музей открива уникална юбилейна изложба „Литература и памет“ с ръкописи и лични вещи на български поети и писатели.

Експозицията е посветена на 40-годишнината от създаването на музея и може да бъде посетена от гражданите и гостите на София до 4 декември т.г. Изложбата представя най-интересните материални свидетелства от домовете на творците при Националния литературен музей.

Посетителите ще могат да се запознаят с творческия и житейски път на Иван Вазов, Пенчо Славейков,  Пейо Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Елин Пелин, Емилиян Станев, Димитър Димов,  Владимир Башев и др. Тук е експонирана сребърната лира – дар на Иван Вазов за първия му юбилей през 1895 г., мастилницата на Алеко Константинов и неговото свидетелство за адвокатска правоспособност, чашата, с която са кръщавани всички деца на П. Р. Славейков и неговото паче перо, пишещата машина „Адлер“ на сина му Пенчо Славейков, както и ръкописи от кореспонденцията между Пенчо Славейков и Мара Белчева.

В част от експозицията е направена възстановка на кабинета на Пейо Яворов с  неговите лични вещи и ръкописи, грузинска му кама, подарък от Гоце Делчев, портфейла на поета със снимка на Лора, пистолета, с който се прострелва Лора Каравелова и пистолета, с който се самоубива Пейо Яворов. Посетителите ще видят още ръкописа на „В полите на Витоша“, бинокъла, подарен на Пейо Яворов от Тодор Александров и още много интересни документални свидетелства от неговия жизнен и творчески път.

Художествено-документалната експозиция включва също свидетелство за успех на Елин Пелин от IV клас от 29 юни 1894 г., вещи от кабинета на писателя, сред които и часовникът му, спрял в часа, в който той е починал.

Представени са предсмъртният бележник на Христо Смирненски, първото издание на „Моторни песни“ от 1940 г. на Никола Вапцаров и вещите на поета, предадени след неговия разстрел на близките му.
 
Интерес предизвикват още ловните принадлежности на Емилиян Станев, ръкописни фрагменти на Димитър Димов от романа „Тютюн“ и от неговите лекции по анатомия, автошаржовете на Димов, рисувани в Испания и др.

 Експозицията включва  вещи и писалищни принадлежности на последния председател на СБП до 1944 г. Стилиян Чилингиров, неговият сръбски орден „На Белия орел“ V ст., който той е получил за спасяването от унищожение на 70 000 тома от Сръбската национална библиотека през 1915 г., подготвителните бележки за книгата „Синовете на вдовицата. Масонство и масони“ на Иван Богданов, ръкописи на поета Владимир Башев и др.


На 10 и 11 ноември Националният литературен музей организира юбилейна научна конференция с международно участие „Литературната памет – личности, събития, идеи“. В края на първия ден на форума – на 10 ноември, от 18 ч., музеят организира представяне на театралната постановка „Нирвана“ от Константин Илиев с участието на актьори от Благоевградския театър.

Автор:
НЛМ
Публикация:
09.11.2016 г. 15:40
Посетено:
2127
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24551-s-unikalna-izlozhba-natsionalniyat-literaturen-muzey-otbelyazva-40-godini-ot-sazdavaneto-si