Изложби

"Места на мъдростта" - изложба на Лъчезар Бояджиев в галерия ИСИ - София

Документална изложба от „Лекционните турове с Лъчезар Бояджиев“, част от „Въведение в съвременното изкуство“ - София 2016

"Места на мъдростта" - изложба на Лъчезар Бояджиев в галерия ИСИ - София


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Отворени изкуства”

Галерия SARIEV Contemporary, Пловдив

в сътрудничество с Институт за съвременно изкуство - София

представят

Лъчезар Бояджиев

Места на мъдростта

Документална изложба от „Лекционните турове с Лъчезар Бояджиев“, част от „Въведение в съвременното изкуство“ - София 2016

11 ноември - 10 декември 2016

Откриване: Галерия ИСИ, бул. „Васил Левски” 134, 11 ноември, петък, в 18:00 часа


През 2016 г., в приятните за разходка из София месеци – от май до октомври, художникът Лъчезар Бояджиев осъществи четири лекционни тура в рамките на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство” на фондация „Отворени изкуства” и галерия SARIEV Contemporary http://openarts.info/. По време на тези турове, всеки със специално планиран от автора маршрут, участниците го следваха от най-популярните в града места до някои други, невидими дори и за софиянци локации. Една от целите на художника е разбиването на дълбоко-вкоренения в съзнанието ни „мит, че няма връзка между съвременното изкуство и живота на хората и града”. Друга – да се открият местата на (споделена) мъдрост в София – местата на паметта във всеки град са общи, но паметта за тези места е различна (от тук и споровете за паметниците). Бояджиев доказва, че всеки дебат и аргумент, всеки проект на художник в публичното пространство трупа мъдрост. „Струпаната мъдрост” е историята на града – и официална, и колективна, и на малките общности, и семейна, и лична.

Лъчезар Бояджиев, роден софиянец, споделя знания, наблюдения, популярни слухове и дочути истории със своите слушатели/зрители. Той променя възприятието за градската среда, фокусирайки вниманието върху случвалото се в нея през различни исторически периоди и по различни причини. От древни руини и образци на соц-модернизма до мемориални плочи и повредени фонтани за питейна вода – чрез паркури и спирки художникът съумява не просто да пробуди любопитство към места и събития, но и да „опитоми” София. Тя се превръща в наситено с уникални и противоречиви цивилизационни процеси място, където концентрацията на изкуство е съразмерна с всеки от популярните за туристи градове. Картата на града престава да бъде скучна и очевидна схема като се насища с динамика, подчинена е на превратностите на историята, но се превръща и в съблазнителна игра за изучаване на не-очевидното. Художникът – доброжелателен и емоционален ерудит, открива и отваря пътя към общи и лични отговори на въпросите „Откъде сме? Кои сме? Накъде отиваме? (D'où Venons Nous / Que Sommes Nous / Où Allons Nous)”, зададени от Гоген в едноименното живописно платно от 1898 г.

Лекционните турове/разходки на Бояджиев са особена форма на обучение. Това не е просто разказ за вече случилото се – той предлага нов, подвижен и нестабилизиран от институциите концептуален художествен продукт. Съвременното изкуство се случва пред очите на участниците чрез включването им в проблемите на миналото и бъдещето, на урбанизма, на традициите в публичната памет. За Бояджиев художествената практика на перформативни лекции (performative lectures) започва през 2003 г. в рамките на изложбата „В дебрите на Балканите” в Касел, курирана от Рене Блок. Там той „превежда” за посетителите изкуството и художниците от една непозната, конфликтна и смятана за опасна част от Европа. По-късно в същата „медия” – говорене за изкуство пред конкретни експонати от художник с уникални възможности да „разбира, знае и общува” са всеки път различните му проекти за биеналетата в Шарджа (ОАЕ), Сингапур, Санта Фе (САЩ) и Йерусалим, както и в Любляна, Белград, Пловдив и София.

Този цикъл лекционни турове/разходки на Лъчезар Бояджиев е специално разработен по покана на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство” за шестото й издание. Представянето им в София става по-малко от месец след последния тур. За всички, които са ги пропуснали, както и за тези, които са присъствали, за всички, които искат да уточнят взаимоотношенията си със София и да разберат повече за съвременната й карта „според Лъчезар Бояджиев”, изложбата предлага видеодокументация на четирите тура, заснета и редактирана в сътрудничество с автора от Калин Серапионов. Експозицията включва и многобройните „фото-нагледи”, с които Бояджиев ни провокираше и съблазняваше към „местата на мъдростта”.


◊ ЗА ЛЪЧЕЗАР БОЯДЖИЕВ

Работите на Лъчезар Бояджиев са лични интерпретации на обществени процеси чрез анализ на градска визуалност и намеси в публичното пространство. Използва инсталации, фотографии, обекти и рисунки, видео и перформативни лекции. Подобни проекти реализира в Пловдив през септември 2014 г. за Нощта на музеите; в София през юни 2013 г. за проекта Западен парк – изкуство в публичното пространство; в Йерусалим през август 2008 г. в рамките на The Jerusalem Show 0.1 – изкуство в градската среда и на други места.

Сред изложбите, представящи негови произведения са: „Изпъчи се и задръж!”, One Night Stand,София (2014, соло); “Not a Library Artist Either”, SALT Galata, Истанбул (2013, соло); „Художник в депото – Другото око”, СГХГ, София (2010, соло); „Зрели и бесни”, Център за съвременно изкуство Баня Старинна, Пловдив; “The Grammar of Freedom: Five Lessons”, GARAGE Музей за съвременно изкуство,Москва и „Изкуство за промяна 1985-2015”, СГХГ, София (2015); „Несъгласие”, Център за съвременно изкуство Баня Старинна, Пловдив (2014); “Economics in Art”, MOCAK, Cracow (2013); “The Best of Times, the Worst of Times”, 1-во Киевско биенале и “The Eye Never Sees itself”, 2nd Biennial, Yekaterinburg (2012); “The Global Contemporary”, ZKM, Karlsruhe (2011); “Thank You for Your Understanding”, 2-ро Биенале, Антакия; “The Fate of Irony”, KAI 10, Дюселдорф; “Beyond Credit”, Antrepo 5, Истанбул; “Wealth of Nations”, Spike Island, Бристол (2010); “Common History and its Private Stories”, MUSA, Виена; “Liquid Frontiers”, Лил (2009); “Art, Price and Value”, Palazzo Strozzi, Флоренция; “Wonder”, 2-ро Биенале, Сингапур; “The Jerusalem Show”, Al-Ma’mal, Йерусалим; “Lucky Number Seven”, 7-мо Биенале SITE, Санта Фе, САЩ (2008); “Footnotes: on Geopolitics, Markets and Amnesia”, 2-ро Московско биенале; “5 Views to Mecca”, Feinkost, Берлин (соло) (2007). Лъчезар Бояджиев е член-основател на ИСИ–София.

 

* * *

„Въведение в съвременното изкуство” е проект на фондация „Отворени изкуства” и галерия SARIEV Contemporary.

За шеста година те организират безплатни лекции и курсове в София, с които „въвеждат” публиката в света на съвременното изкуство. През годините образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство” е срещала аудиторията си с водещи художници и куратори от България и света. Лекциите представят различни гледни точки към съвременното изкуство и целят да запознават широката публика с най-различни негови аспекти на достъпен и разбираем език. От 2015 г. платформата се разраства с нови проекти и формати – издание в Пловдив, първата двуезична история на българското съвременно изкуство, рубрика в Капитал LIGHT, както и лекционните турове с Лъчезар Бояджиев през 2016 г.

Проектът „Въведение в съвременното изкуство” 2016 – София е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

С подкрепата на награда „Гауденц Б. Руф”.

Партньори: Национална художествена галерия, Институт за съвременно изкуство - София.

Медийни партньори: Виж! София, Timeart.me, Stand.bg, artnewscafé бюлетин, егоист


Автор:
Фондация „Отворени изкуства“
Публикация:
08.11.2016 г. 16:48
Посетено:
1069
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24543-mesta-na-madrostta-izlozhba-na-lachezar-boyadzhiev-v-galeriya-isi-sofiya