Изложби

Спартак Йорданов – Аерография и видео

Хармония между звук и визия

Спартак Йорданов – Аерография и видео


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Solers съвместно с Green Cat Gallery
представят изложбата на

Спартак Йорданов
Аерография и видео


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 20 юни до 5 юли 2006 г. в галерия СОЛЕРС – кв. "Лозенец", ул. "Галичица" № 37

Изложбата ще бъде открита на 20 юни (вторник) от 18.30 ч. На живо ще свири и групата на автора – „Осил Амук”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Младият художник Спартак Йорданов, завършил живопис в Националната художествената академия през 2004 г., е част от най-новото поколение български творци, което изследва и се изравнява с по-широката европейска сцена, като често дори я превъзхожда. Понастоящем 28-годишен, Спартак използва широк набор от нови техники и материали като аерограф, метали, фотографски емулсии, издраскване, отличавайки се от своите съвременници с авангардните си похвати, като съчетава утвърдени класически методи със съвременни концепции, или с други думи - заличава празнината между установеното и концептуално новото.

Първите му публични изяви през 2002 г. не се посрещат с открит ентусиазъм. Година по-късно работите му са аплодирани от по-широка публика на изложбата "Дискриминация" в Истанбул, Турция. През същата година той се среща за първи път и с търговския успех по време на изложбата "Червено и Синьо" в Националната художествена галерия в София.

Интересът му към концептуалното изкуство и пърформанса като изразни средства го отвеждат през 2004 г. в Белград (Сърбия и Черна Гора) на Международния уъркшоп "Real presents", където противоречивото му представяне на Исус Христос достига до заглавните страници на сръбските вестници и националната телевизия.

През 2005 г. той сключва договор за ексклузивно представяне със столичната GreenCat Gallery (ул. "Върбица" № 6) – рядко срещано на българския пазар явление, където подобни договори почти не съществуват, и е представен за първи път в експозиция, организирана в рамките на Десетия Международен салон на изкуствата в София, последвана от първата му самостоятелна изложба през месец юли, 2005 г.

Първата негова самостоятелна изява привлече 314 посетители в разгара на лятото, което само по себе си е постижение за всеки творец, млад или утвърден.

Спартак Йорданов е удостоен с първа награда за автопортрет от Националното училище за изящни изкуства през 1998 г. за неговото произведение в три части "Метаморфоза" – графична работа, в която използва фотографска хартия и издраскване, за да извлече цветовете, съдържащи се във фото емулсията и да създаде образ – една уникална техника, която той определя като светлоиздраскване.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В тазгодишната си изложба в галерия СОЛЕРС в периода от 20 юни до 5 юли Спартак Йорданов ще представи двата цикъла, които станаха емблематични за него: „Тя” и „Ритъм”, като всеки от тях е допълнен с видео проект.

Ето какво споделя авторът:

„Цикълът “Тя” е провокиран от лични преживявания и настроения и като такъв е натоварен с емоционален подтекст. “Тя” е спомен, който рязко изплува от тъмнината, за да се изплъзне и потопи отново в нея, оставяйки трайни огнени следи след себе си. В цикъла “Ритъм” се опитах да пресъздам хармонията между душевното и физическото, синхронът между звук и визия.

Експериментирах в посока на възприемането на тяло, свирещо без инструмент, неговото поведение при това действие. Движението на ритъма и музиката от визията са основен елемент на този проект.”

В експозицията ще бъдат изложени новите цикли „Фолклор” и „Абстрактно”, подготвени специално за изложбата. За първи път ще могат да се видят и някои от по-старите работи на автора – пейзажи, в които художникът пресъздава нощна София.
Автор:
Златина Гонева - галерия Солерс, Надежда Манева - GreenCat Gallery
Публикация:
15.06.2006 г. 17:16
Посетено:
1204
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2450-spartak-yordanov-aerografiya-i-video