Изложби

Арт галерия "Папийон" представя Надя Станчева с изложбата "Градът сънува"

Изложба живопис, 3-23 ноември 2016

Арт галерия "Папийон" представя Надя Станчева с изложбата "Градът сънува"


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Градът сънува“

изложба живопис на
Надя Станчева
от 03 до 23 ноември 2016


„Нощта се плъзва в хиляди зеници
На много уморени от любов очи,
Сънува тая нощ градът.. сънува птици,
А ние сме крилете от мечти
И утрото дано ни върне добротата..“



Арт Галерия "Le Papillon" посреща първата за гр. Варна самостоятелна изложба на колоритната художничка Надя Станчева. В eкспозицията, обединени от темата „Градът сънува“, авторката ни представя последните си 23 творби – живописни градски пейзажи и натюрморти с пейзажни елементи. От 03 до 23 ноември ще имаме възможност да се насладим на перфектно балансирани композиции, носещи динамиката и напрежението на притихнал океан, изразен с похватите на сложния понякога драматичен, понякога нежно-романтичен, но винаги дълбок и сложен колорит.

Преминала през различни форми на пластичен израз, от 2003 г. Надя Станчева се отдава на любовта си към експресивната живопис. Спира се на класическата техника маслена живопис, изразявайки се откровено и открито, давайки воля на емоциите и философията си, споделяйки съзерцание в притихнали състояния, умело улавяйки чувството на момента. Творбите й можем да наречем също „Портрет на Пейзажа“, като често застиналия момент блика от вълнения, колоритните интериорни композиции ни препращат на други места, а натюрмортите й често ни въздействат в прекрасна хармония на форми и цвят. Човешкото присъствие в картините й е всъщност изразено чрез физическото му отсъствие от света, който Надя пресъздава.

Нещо много важно, характерно за Надя, е лекотата, с която внушава спокойствие на цветните си  разкази, а всъщност, бързо си завладян от чувството на ефирната цветна хармония. Талантът да можеш да създаваш сложни тонове, а цветовете да остават бистри, е нещо, с което творецът се ражда и усъвършенства в житейския си път. Техниката й е откровена и истинска, без да ползва допълнителни пигменти, лакове и фактури. Плътност постига с полагане и редуването на цветни маски, които дават физическа осезаемост на формите и обектите, но пространствата остават свободни и дишащи. Обаятелността и харизмата на Надя се усещат във всичките й платна и това топло чувство се предава и зарежда зрителя с енергия и вдъхновение.

 
◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Надя Станчева е родена през 1963 в Стара Загора. От 1996 г. се занимава с керамика. От 2003 с живопис, в жанровете пейзаж и натюрморт. Има над 10 самостоятелни изложби в София: галерия "Сердика", "Пагане", "Алгара", Европа", "Тандра" - гр. Банкя

В Бургас - галерия "Бургас", в гр. Севлиево - галерия "Видима", в гр. Пловдив - галерия "Червеното пони"

Участвала е в Международни пленери в България и Черна гора.

Участия в групови изложби:

2010 г. - Национална изложба "Зимен салон" Шипка
2010 г. - Биенале на малките форми
2012 г. - Национална изложба "Приятели на морето"
2014 г. - Национална изложба "Приятели на морето" - Номинация за живопис 2014 г.
2014 г. - Национална изложба "Пейзаж"
2014 г. - Национална изложба "Зимен салон" Шипка
2016 г. - Национална изложба "Зимен салон" Шипка
2016 г. - Международен симпозиум "Аtelier on der Donau"
2016 г. - Национална изложба "Приятели на морето"

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
01.11.2016 г. 13:24
Посетено:
934
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24492-art-galeriya-papiyon-predstavya-nadya-stancheva-s-izlozhbata-gradat-sanuva