Изложби

Изложба на съвременно японско изкуство

Част от Дните на японската култура в България

Изложба на съвременно японско изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

На 2 ноември от 18 часа в галерия „Финес“ в София ще бъде открита изложба на съвременно японско изкуство – селекция от творби от керамика, текстил и хартия, скулптури и инсталации. До 19 ноември българската публика ще има възможността да гледа и филми, които илюстрират техники на японски съвременни автори и показват начините за създаване на част от произведенията.

Изложбата е част от 27. Дни на японската култура в България и се организира от фондация „Аматерас“ в партньорство с NEXUS (Япония) и с подкрепата на Посолството на Япония. Това е поредният проект на фондация „Аматерас“, насочен към представянето на съвременното японско изкуство в България. Куратор на проекта е Даниела Тодорова. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Любителите на японската култура ще се запознаят с 33 съвременни японски творци, някои от които никога не са били представяни в България до този момент. Експозицията представя 36 произведения от керамика, 40 от хартия, 5 творби от текстил, няколко инсталации и скулптури от различни материали. Всички творби са изпълнени по сложни и редки технологии, характерни за японската древна керамика, текстилно и хартиено изкуство и развити през вековете до наши дни. Българската публика ще се запознае с дълбокото съзерцателно отношение на японския творец към изкуството, който търпеливо изработва едно-единствено произведение.

Съвременното японско изкуство от различни жанрове разширява представата за Япония и нейните изкуства днес. Авторите са от различни райони на страната, а това придава стилово и идейно разнообразие на изложбата. Експонатите са обединени от естетическата минималистична визия, характерна за Япония, като някои произведения носят елементи на традиционни техники, интерпретирани по съвсем нов начин.


* * *

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и седма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2016 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Hitachi, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.


Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2016 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

 


Автор:
Организаторите
Публикация:
31.10.2016 г. 17:42
Посетено:
1647
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24487-izlozhba-na-savremenno-yaponsko-izkustvo