Изложби

"Родова памет и наследство". Четири поколения художници: Йончеви, Еневи, Джидрови, Гогови, Димитрови, Вендт и Мюлерови

Изложба в Софийска градска художествена галерия, 2–27 ноември 2016 г.

"Родова памет и наследство". Четири поколения художници: Йончеви, Еневи, Джидрови, Гогови, Димитрови, Вендт и Мюлерови
Васил Йончев. Илюстрация към "Славейче"


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя

Родова памет и наследство.
 

Четири поколения художници
Йончеви, Еневи, Джидрови, Гогови, Димитрови, Вендт и Мюлерови


2–27 ноември 2016 г.

Откриване на изложбата 1 ноември (вторник) от 18:00 ч.


Тази година се навършват 100 години от рождението на художника Васил Йончев. Изложбата „Родова памет и наследство“ е опит да се обозре творчеството на един от най-големите български художнически родове - Йончеви. Род, който продължава да е жив, а членовете му да се изявяват в полето на живописта, графиката, скулптурата, илюстрацията, графичния дизайн, анимацията, оформлението на книгата, шрифта, сценографията, костюмографията, киното. Това е един визуален разказ, документ, за силата на таланта.

През 1892 г. в Пловдив се ражда основоположника на рода Димитър Василев Йончев. Името му се свързва с полагането на основите на сценографията и костюмографията в Пловдив. Десетките проекти разработени от него за пловдивския театър, част от които съхранени и до днес, утвърждават Димитър Йончев, като едно от най-значимите имена в театралния живот в града през 20-те и 30-те години на ХХ в. Харизматичен, талантлив и бохем по дух, той е баща на пет деца, на които предава страстта си към изкуството. Сред тези наследници е и основоположникът на българската шрифтова школа – Васил Йончев. Изложбата „Родова памет и наследство“ разкрива историята на този род – на неговите членове, чиито пътища ще се пресекат с представители на фамилиите Еневи, Джидрови, Гогови, Димитрови, Вендт и Мюлерови.

В експозицията са представени живопис, графика, сценографски скици, проекти за костюми, оформление на книга, анимация, фотография. Това е проект, в който среща си дават четири поколения творци – 25 автори. Публиката има възможността да се взре в проекти на Димитър Йончев, в оригиналните илюстрации за детски книги на Васил Йончев, в живописни платна на Здравко, Димитър и Илия Йончеви подготвени специално за експозицията, в произведения на големия майстор на сценографията за кино, възпитаникът на Кирил Цонев и Иван Пенков – Константин Джидров–Джидрата. И още – в графични разработки на семейство Мюлерови, във фотографиите на Георг Венд, пред обектива на който застава немският дизайнер и сам фотограф – Карл Лагерфелд.

Тази изложба е първа по рода си, представяща четири поколения художници, оставили своя следа в историята на българското изкуство.



Автор:
СГХГ
Публикация:
30.10.2016 г. 16:04
Посетено:
1854
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24476-rodova-pamet-i-nasledstvo-chetiri-pokoleniya-hudozhnitsi-yonchevi-enevi-dzhidrovi-gogovi-dimitrovi-vendt-i-myulerovi