Изложби

Галерия "Артур" представя "Късно море" - живопис

Самостоятелна изложба на Бисера Вълева

Галерия "Артур" представя "Късно море" - живопис


◊ ПОКАНА

Галерия "Артур" има удоволствието да Ви покани на

изложбата "Късно море"

Бисера Вълева
Живопис

Откриване на 03.11.2016, четвъртък, от 18.30 ч.
Галерия "Артур", София, пл. "Журналист", ул. "Цанко Церковски" 36

Изложбата ще продължи от 03.11. до 25.11.2016 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Артур” представя самостоятелна изложба живопис на Бисера Вълева. Творбите са обединени под названието „Късно море”.

Съхранените мигове в платната на Бисера Вълева са еднакво реални и имагинерни – реални като видимо присъствие в пейзажа и натюрморта, имагинерни - като спомен и усещане за море. Живописните решения са на границата между реално и абстрактно. Колоритът носи усещането за сливане на море и суша – сините минути на морето преливат в дъждовно-сиво, есенно-жълто, облачно-бяло. Палитрата е богата, но мека, пастелна, без силни и категорични контрасти. Полусенките и полутоновете придават дълбочина и изразителност на живописния изказ.

Картините на Бисера Вълева са живописен разказ за невидимата граница между въображаемо и осезаемо, за съхранени спомени и усещания, за морето и времето в нас.


◊ ЗА АВТОРА

Бисера Вълева завършва специалност „Стенопис” при проф. Мито Гановски, НХА София. От 1994 г. работи в СУ „Св. Климент Охридски” в специалност „Изобразително изкуство”. От 1997 г. е хоноруван преподавател по дисциплината „Живопис” в НХА в специалностите „Графика” и „Книга и печатна графика”. От 2005 г. е доктор по педагогика, а от 2013 г. е професор по „рисуване и композиция” в СУ „Св. Климент Охридски”. Работи в областта на живописта - кавалетна и монументална, има специален интерес към работата върху хартия. Член е на СБХ от 1991 г. От дипломирането си досега участва активно във всички изложби, организирани от СБХ и частни галеристи и фондации. Носител на няколко награди и отличия (за портрет на Св. Обретенов, за рисунка, за стенописна композиция, за учебен етюд) по време на следването си и в следващата си творческа дейност. Творчески специализации – 2005 г. – „Citè des Arts”, Париж и 2012 г. – „La Escosesa”, Барселона, 2015 - Oberpfälzer Künstlerhaus, Швандорф, Германия.

От 1986 до 2016 г. има редица самостоятелни изложби в галерии в София, Пловдив, Русе, Варна, Велинград, Берлин – Германия, Барселона – Испания, Македония и др. Автор на монументални творби за частни и обществени сгради. В периода 2001-2016 г. има следните номинации за живопис от XIX Национална традиционна изложба на художниците педагози „Велико Търново 2013” и изложба „Послание през вековете”; диплом за рисунка от Първо биенале на рисунката и от Изложба на североизточните художници, Номинация за живопис от изложба на Alianz България, София, 2016 г. През 2001 г. получава награда за живопис „Никола Канов”, през 2015 г. получава награда за живопис от изложба „Земята на Ботев“, гр. Враца; през 2014 г. - Сребърен медал от изложбата „Секреты жизни“, гр. Москва, Русия.

Нейни работи са притежание на държавни галерии и частни сбирки както в България, така и в Европа и САЩ.

Автор:
Поли Банкова-Манева, галерия "Артур"
Публикация:
28.10.2016 г. 11:33
Посетено:
928
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24464-galeriya-artur-predstavya-kasno-more-zhivopis