Изложби

Изложба "Структури" на Момчил Мирчев в гр. Дупница

1-30 ноември 2016 г., Общинска художествена галерия "Околийска къща"

Изложба "Структури" на Момчил Мирчев в гр. Дупница


◊ СЪБИТИЕТО

В на Деня на будителите - 1 ноември от 17.30 часа в галерия Околийска къща, гр. Дупница, ще бъде открита изложба „Структури“ на скулптора Момчил Мирчев.

Момчил Мирчев е гл. ас. д-р по скулптура в Националната художествена академия, работи в широкия диапазон на малката пластика и монументалната скулптура в съвременното изкуство. Той е добре познато име в българското пластично изкуство, доказал се с многото си участия в колективни и самостоятелни изложби, симпозиуми и пленери в страната и чужбина.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В настоящата изложба Момчил Мирчев показва нова насока и интерпретация на своите търсения в скулптурата. Авторът прави серия скулптури от структурни елементи, които са подредени по характерен начин, изразяващ ново формообразуване които си взаимодействат по определен начин едни с други. Взаимовръзките между тях правят формата водеща при творбите на автора. Той навлиза дълбоко в пресъздаването на сложни движения, включително и ДНК структурни спирали. Скулптурите са създадени от вечния материал глина, който е преминал през огъня на пещта и се е превърнал в съвременни структури и пластики. В тях се вижда подчертано топлината на материала керамика, датиращ от хилядолетия. Различни глазури, багри и фактури създават една есенна симфония от цветове, форми и възприятия. Изложбата е с характерен и запомнящ се авторски почерк, който дава основание да се очакват нови търсения в тази насока.

В изложбата „Структури“ виждаме нова авторска линия от скулптури от творческия път на Момчил Мирчев. Търсенията му в скулптурната пластика са непрекъснати и новаторски. Това предизвиква определен интерес у публиката. Изложбата на Момчил Мирчев е със силен акцент в общата атмосфера на скулптурните изяви в страната напоследък.   

Публиката ще може да се запознае през целия месец ноември със значимото творческо присъствие на автора Момчил Мирчев.



Автор:
Организаторите
Публикация:
27.10.2016 г. 22:20
Посетено:
1225
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24461-izlozhba-strukturi-na-momchil-mirchev-v-gr-dupnitsa