Изложби

Изложбата „Вотиви“ в Националния етнографски музей

Първият публично огласяван резултат от работата по проекта „Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността”

Изложбата „Вотиви“ в Националния етнографски музей


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Вотиви“ в Националния етнографски музей
30 октомври 2016 - 1 февруари 2017

Ден преди празника на народните будители Националният етнографски музей при БАН ще представи забележителна изложба. Днес, когато сме заобиколени от динамичния и забързан свят на политически и икономически промени, потопени в стреса на ежедневието, чрез тази изложбата ще можем да разберем как нашите предци са търсели и измолвали здраве и щастие, изцеление от различни болести. Ще видите по какъв начин са намирали късмет, как са отправяли молбите си за дълго чакана рожба, за плодородие, дом и желана професия. За първи път в изложбата "Вотиви" можете да видите малките оброчни фигурки, дарявани на божествата. Фигурки, изпълнени с молби, мечти, вяра, надежда и благодарност.

От векове хората си пожелават здраве и щастие. Терминът вотив се извежда от латинската дума ex-voto и на български най-общо означава вричане, оброк. Народът ни ги е наричал оброци. Думата оброк се използва както за акта на самото обричане или обещание, така и за обречения предмет. Почти всичко, без оглед на размер, тегло, форма, а понякога и функции, може да се превърне в оброк, ако е посветено на божество. Този начин на поднасяне на дар на боговете, съчетан с молба, води началото си още от неолита. От подобни традиции са останали само спомени и артефакти, които могат да се видят в различни музеи по света, но практиката все още е жива и днес. И като във всяка традиция, и в тази с течение на времето са настъпили различни промени и трансформации. Знанието на предците ни за тези практики е съхранено в много музеи, малки църковни храмове и частни домове. За да ви разкажем тази приказка, древна, колкото света, издирихме различни вотиви в колекциите на българските музеи и ги представяме за първи път заедно пред широката публика.

В изложбата се представят вотиви от колекциите на Националния етнографски музей, Националния исторически музей, Регионалните исторически музеи  в Бургас, Варна, Габрово, Хасково, Шумен и Ямбол, Регионалния етнографски музей - Пловдив, Историческите музеи в Малко Търново, Средец и Попово и Етнографския музей на открито „Етър”.

Официалното откриване на изложбата е на 30 октомври (неделя) от 11:00 часа. Можете да се докоснете до знанието на предците ни за молба и благодарност в залите на музея до 1.02.2017 г.

Изложбата „Вотиви” е първият публично огласяван резултат от работата на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) по общоакадемичния проект на Българска академия на науките „Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността”, финансиран от дарение на г-н Петър Манджуков. На пресконференцията, която ще се проведе след откриването на изложбата, от ръководството на БАН и координаторите на проекта ще научите, че към този проект са се присъединили и много научни институции и учени от цял свят. Ще разберете по какви теми работят учените, какви са първите резултати, защо са така вдъхновени от работата си.

Заповядайте на откриването на изложбата, за да се докоснете до магическите оброци и да научите повече за работата на българските учени!

Изложбата ще може да бъде видяна в Огледалната зала на Националния етнографски музей до 1 февруари, 2017 г.
Куратор: д-р Иглика Мишкова
Екип: Елка Минчева, доц. д-р Светла Ракшиева, Силвия Божилова, Десислава Харалампиева


◊ ОЩЕ

Националният етнографски музей започна кампанията  „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“

Целта на кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ е да бъдат събрани средства за ремонт и оборудване за постоянно действащ модерен Образователен център на Националния етнографски музей.

В Образователния център, който искаме да създадем с вашата подкрепа, малки и големи посетители ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище. Темите от програмата на музейния Образователен център могат да подпомагат образователния процес по история, география, човек и природа, и всички предмети в училище, които се занимават с общественото развитие. Освен обхващане на класове от средните училища, кабинетът може да работи и за родители – за хоби интереси, както и за обучение на занаятчии.

Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки желаещ може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”.

Кампанията ще включва ателиета и семинари за традиционните български празници. Те ще бъдат със свободен достъп за деца и възрастни, като посетителите ще могат да научат най-важните подробности за големите празници и сами да се подготвят за празнуване според народните обичаи.

Чрез Фейсбук страницата на ИЕФЕМ: https://www.facebook.com/iefem, ще бъде проведена и игра с награди на тема „Най-интересните предмети на дедите ни“, в която участниците ще трябва по снимка да познаят и опишат възможно най-подробно даден предмет от фонда на музея. Фондът на НЕМ включва над 55 000 инвентарни единици, събрани в 13 отделни колекции.



Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
27.10.2016 г. 19:09
Посетено:
2022
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24460-izlozhbata-votivi-v-natsionalniya-etnografski-muzey