Изложби

Галерия "Възраждане" празнува рождения ден на проф. Иван Газдов с изложба "Графикатури"

Представяне на книгата на д-р Петко Петков "Черно сияние"

Галерия "Възраждане" празнува рождения ден на проф. Иван Газдов с изложба "Графикатури"


◊ СЪБИТИЕТО

На 31.10.2016 г. от 18:00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба „Графикатура“ на проф. Иван Газдов, по случай неговия рожден ден.

Ще бъде представена книгата „Черно сияние“ на д-р Петко Петков, която изследва специалните визуални качества на Графикатурата, личен графичен стил на Иван Газдов.

Изложбата ще продължи до 14.11.2016 г.


Проф. Иван Газдов отдавна е еталон в съвременната българска графика. Създател на графичния стил „графикатура“, той се експлицира в изобразителното пространство не само като даровит художник, но и като ерудит – новатор и мислител. Неговите „графикатури“ са плод на един особен поглед върху живота, на една многозначна визуална култура и не на последно място - на удивително чувство за поезия и хармония. Да контролираш знаковите понятия, да намираш точната конкретност, за да съставиш зрелище върху листа, и всичко да бъде вкарано в ритъма на красивото – това са част от констатациите, които определят високото майсторство в творчеството на Иван Газдов.
Краси Алексиева, 2016 г.

 
◊ ЗА КНИГАТА

Книгата на д-р Петко Петков "Черно сияние" (Издателство "Сиела", 490 стр. и 50 илюстрации) изследва специалните визуални качества на Графикатурата, личен графичен стил на Иван Газдов. Авторът на книгата е акцентирал върху основните принципи и елементи на художествено творческия процес, интелектуалните идеи и психологически нагласи, естетическите и житейски възгледи, които се синтезират в опита на Иван Газдов. Доказва се приносът на художника като визуален мислител, въплътил своите идеи в графични цикли.

Откриват се и се изследват някои нови категории на визуалното мислене, които са негово творческо откритие. Самата графикатура е ново и неизследвано поле на кондензиран визуален опит на един интелектуалец и художник с повече от 40 години  преподавателска практика и изявени творчески постижения.

Предговор от доц. Георги Лозанов.


В Портал "Култура" книгата е обявена за книга на седмицата: 02-08.05.2016

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
27.10.2016 г. 18:52
Посетено:
2632
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24459-galeriya-vazrazhdane-praznuva-rozhdeniya-den-na-prof-ivan-gazdov-s-izlozhba-grafikaturi