Изложби

"Приказки за пораснали деца" – изложба акрил и графика на Калина Христова

„Daydreaming” от 26 октомври до 2 ноември 2016 в Галерия 2.0

"Приказки за пораснали деца" – изложба акрил и графика на Калина Христова


◊ ПОКАНА

На 26 октомври от 18:30 часа в Галерия 2.0 гл. ас. д-р Калина Христова - художник, график, илюстратор и преподавател в Нов български университет в департамент „Изящни изкуства“ - Ви кани да се потопите в „Приказки за пораснали деца“. Изложбата акрил и графика обещава да разкрие нейните творчески виждания, да породи въпроси и да събуди сетивата на присъстващите. Целта на събитието е да Ви срещне с чудати създания, яхнали прасета; търсещи любовта вегани, обсебени от начина си на хранене - алегорични образи, чиято задача е отправянето на визуални провокации към публиката. Изложбата „Daydreaming”, която ще продължи до 2 ноември, представя някои от последните творби на гл. ас. д-р Калина Христова, изпълнени в акрилна техника и графични илюстрации.

Калина Христова е завършила Художествената академия в гр. София, специалност „Графика“. Следващата стъпка по пътя на образованието си предприема като записва магистърска програма „Графичен дизайн“ в Нов български университет. Специализира в Академията за изящни изкуства във Виена и след завръщането си в България започва да преподава рисуване и графика в НБУ. Разказва, че никога не e вярвала, че ще бъде преподавател. Но сега, години след началото на това предизвикателство, е сигурна, че е взела правилното решение. Споделя, че обича работата си, студентите и ателието, в което работи. Това, което не обича, са дългите ваканции, които не включват работа, защото за нея тя е едно от най-ценните удоволствия, които може да си позволи човек.

Калина Христова е човек с  разностранни търсения, проявяващи се както в областта на графиката, така и в акрилната живописна техника. Смесени с фантазия и измислица те създават интересна пъстрота, чиято дълбинна същност заличава граници и поражда емоции. И се превръща в истинност.

Авторката на провокациите, които ще откриете в Галерия 2.0 не крие, че  въображението е движещата сила. Доказателство за тази зависимост между нея и безплътното измерение на реалността са картините й.  Всички персонажи, на които е вдъхнала живот и на които е подарила централни места на платната си, са плод точно на това въображение. Утопиите, които рисува, дължи на таланта, на образованието, на практическата подготовка, но и не само. Калина признава, че е научила как да поддържа и развива въображението си от своя преподавател в Художествената академия – проф. Катя Костова. „От нея научих много за изкуството, за магията на рисуването, за въображението, че то се храни само с наблюдение, със съзерцание, със съпреживяване на натурата при нейното претворяване“, споделя тя.

Изложбата „Daydreaming“ съдържа графични илюстрации по авторски текстове на Калина Христова, все още нереализирани приказки за пораснали деца. Новаторство, енергия и емоция са преплетени с цветове и светлосенки, образувайки една „островна“ цялост. Спокойствието, като един от белезите на галерийната атмосфера, ярко контрастира с динамичната същност на творбите й. Въпросите, които те пораждат, няма как да останат без ответна реакция. Изискваща, но и даваща, експозицията й оставя отпечатък в съзнанието на докосналия се до нея и се проектира върху последващите му мисли.

Ако не се страхувате да отговаряте на въпросите, които съзнанието Ви задава, заповядайте да оцветите деня си и да погледнете на реалността през погледа на въображението в най-подходящото време и място за разказване на приказки за пораснали деца – 18:30 часа на 26 октомври в Галерия 2.0 - Споделено пространство за изкуство, хора и събития, ул. „6-и септември“ 26.



Автор:
НБУ
Публикация:
26.10.2016 г. 16:52
Етикети:
Посетено:
2201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24450-prikazki-za-porasnali-detsa-izlozhba-akril-i-grafika-na-kalina-hristova