Изложби

Легендарен берлински арт колектив на откриването на новото пространство Æther

21 октомври, 18:00 – откриване на галерията Æther с инсталация на Honey-Suckle Company и представяне на книгата им

Легендарен берлински арт колектив на откриването на новото пространство Æther


◊ СЪБИТИЕТО

На 21 октомври ще се състои официалното откриване на Æther – място, което ще бъде едновременно галерия и концептуален магазин. Специално за откриването в София пристигат членовете на арт колектива  Honey-Suckle Company, които от 90-те насам са едни от най-провокативните имена на берлинската сцена.

• 21 октомври, 18:00 – откриване на галерията Æther с инсталация на Honey-Suckle Company и представяне на книгата им

26 октомври, 19:00 – прожекция на архивни видеа на Honey-Suckle Company

28 октомври, 18:00 – откриване на концептуалния магазин Æther


Художникът Войн де Войн, добре познат на софийската сцена с периодичните си появявания и пърформанси, се завърна в България след над 20 години в чужбина, за да отвори в София свое пространство заедно с музиканта от Брюксел – Парсифал Марин. Двамата се обединяват около идеята на Æther – мултижанрово пространство, което цели да свързва различни сцени, места и арт практики. Но както казват и самите му създатели, мястото цели да осъществи и диалог между Изтока и Запада през различните гледни точки на художници. Æther се обединява с Ева Вентова (Platform B) и домът на колаборативния проект е на ул. „Княз Борис I” 39.

Æther от една страна е галерия и проектно пространство, носещо името Æther immaterial. Мястото ще бъде напълно некомерсиално и цели да се представят и подпомагат съвременни автори. В радикално некомерсиалната си концепция Æther immaterial поставя под въпрос пазарната машина на изкуството и заявява като свое мото ТОВА ПРОИЗВЕДЕНИЕ НЕ Е ЗА ПРОДАН. По този начин ще се акцентира много повече за самото изкуство и процеса му на създаване и приемане от публиката.

Æther immaterial се намира на подземния етаж, а на приземния е концептуалния магазин Æther I’m material. В него ще има разнообразни „стоки“ с висока художествена стойност, които не могат да бъдат намерени никъде другаде в България. Сред тях са плочи, фотографии, произведения на изкуството (уникати и в тираж), разнообразни книги, фензинове и др. Магазинът ще функционира като периодично подменя колекцията си от арт артикули. Æther е под подкрива на Platform B -

Æther и в частност галерията ще отвори врати на 21 октомври от 18:00, за да представи легендарните Honey-Suckle Company. Колективът пристига от Берлин за събитието и в София ще представи от една страна книгата си „Спиритус“, която проследява 20-годишната им история като водещи фигури на берлинския авангард, както и едноименна арт инсталация, специално създадена по случая. Освен това публиката ще има възможността да се срещне с членовете на колектива в неформалната и приятелска среда на Æther. На 26 октомври пък ще се състои и прожекция с видеа от архивите на Honey-Suckle Company.

 

Honey-Suckle Company - от ъндърграунд сцената на Берлин през 90-те до култов статус

Honey-Suckle Company е арт колектив, основан през 1994 г. в Берлин. В смутните времена след падането на стената колективът се движи в субкултурните кръгове между нощния живот и социалните групи, които ги вдъхновяват с различните си проекти в градската среда на централната част на Берлин. В началото Honey-Suckle Company организира хепънинги и изложби, прави концерти с бандата си Batterie ON/OFF. Местата на участията им като Friseur, Suicide Club, galerie berlintokyo чертаят и карта на култовите места за ъндърграунд култура на Берлин от 90-те. През 1998 г. кураторите Клаус Бизенбах и Ханс Улрих Обрист ги забелязват и канят да участват в първото издание на Берлинското биенале. Следват участия и проекти по цял свят като например в at PS1 New York (Children of Berlin, 1999), Künstlerhaus Stuttgart (Eswerde, 2003), Cubitt Gallery London (OHN END, 2005) and Kunsthalle Basel (NON EST HIC, 2006), Kunstverein Hamburger Bahnhof (Materia Prima, 2007).

Работата на Honey-Suckle Company е разнообразна и всеки път различна. Включва арт инсталация, хепънинги и акции. Определят ги като авангарден екип с елементи от баухаус, руски авангард и спиритуализъм.

Цялата история на Honey-Suckle Company, която е всъщност и историята на Берлин и неговия авангард от 90-те, е онагледена в ретроспективната книга „Спиритус“, която ще бъде представена на откриването на Æther. Инсталацията им в галерията е не само първото им представяне в България, но и първата изложба от години насам.

Седмица след откриването на галерията пък предстои и откриването на концептуалния магазин с представяне на първата селекция за сезона – 28 октомври от 18:00.Автор: Стефка Цанева
20.10.2016 г. 14:27
Посетено: 845
Етикети: София, нова галерия, Войн де Войн, Honey-Suckle Company
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24409-legendaren-berlinski-art-kolektiv-na-otkrivaneto-na-novoto-prostranstvo-198-ther