Изложби

Осма изложба-конкурс “Есенен пленер 2016”

20 октомври – 02 ноември 2016 г., Арт галерия "Ларго", Варна

Осма изложба-конкурс “Есенен пленер 2016”


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" и НУИ “Добри Христов”

представят осма изложба-конкурс

“Есенен пленер 2016”

20 октомври – 02 ноември 2016 г.

Откриване – четвъртък, 20 октомври 2016 г., 18.30 часа


На 20 октомври 2016 г. Арт Галерия "Ларго" ще открие за осми пореден път традиционната пленерна изложба-конкурс на младите художници от специалностите „Изящни изкуства” и „Рекламна графика” на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна.

Изложбата се провежда всяка година през месец октомври от 2009-та година насам и има конкурсен характер. Ежегодно се присъждат и раздават награди, осигурени от училищното настоятелство, галерия Ларго и спонсори. От 2014-та година Арт Галерия "Ларго" учреди едногодишна стипендия за високи художествени постижения, чийто носител се определя и обявява по време на откриването на пленерната изложба. Тя се присъжда на ученика, който е показал през последната учебна година постоянно високи резултати в работата си, както и се е представил отлично на конкурсната изложба. През 2014 година стипендиант на галерия "Ларго" беше Йордан Павлов, а през 2015-та година – Мария Трофимова.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА-КОНКУРС

В поредната пленерна изложба-конкурс в галерия "Ларго" свои творби ще представят учениците от ІХ до ХІІ клас. Работите са създадени по време на традиционния есенен пленер, който тази година се проведе паралелно в Брацигово и във Варна. В галерията ще бъдат експонирани пейзажи от Брацигово, Жребичко, Стария Пловдив, както и емблематични места от Варна и Балчик.

Учениците се представят с над 65 картини, изпълнени с молив и туш, с въглен и креда, с акварел и маслени бои. Творбите им ще бъдат оценявани в две възрастови категории – първа група – ученици от 9. и 10. клас и втора група – 11. и 12. клас. Ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда във всяка от групите. Журито, което ще определи победителите, включва известните варненски художници Венцислав Марков, Димо Миланов, Милен Маринов и Светлин Ненов.

Наградите са осигурени от Училищното настоятелство на НУИ “Добри Христов” и най-добрите фирми за рамки и материали за художници във Варна - „Криси Арт” и „Арт Комплекс Империал”. “Криси Арт” поддържа магазини за рамки, бои и материали за художници от най-добрите световни производители. „Арт Комплекс Империал” доставя голям избор от рамки и паспарту на най-атрактивни цени както във Варна, така и в цялата страна.

И тази година част от средствата, събрани от продажбата на картините на младите художници, ще бъдат предназначени за закупуване на материали и средства за специалност “Изобразително изкуство” в училището.

Очакваме Ви на откриването в четвъртък, 20 октомври от 18.30 часа в галерията на ул. "Хан Крум" № 8. Изложбата продължава до 02 ноември. Повече снимки на: www.largogallery.com .                                                                  

* * *
Националното училище по изкуствата „Добри Христов” е създадено като музикално училище  през 1944 г. със специалности „Класически музикални инструменти” и „Класическо пеене”. От 1990 г. е разкрита нова специалност – „Класически танц”, а от 1992 г. – „Изобразително изкуство”. От 2002 г. са разкрити  специалностите по български народни инструменти, от 2003-та година – „Българско народно пеене”, а от 2008 г. – „Поп и джаз пеене”. Над 500 ученици от I до ХІІ клас се обучават в 26 специалности в 3 профила: Музика (всички класически и народни инструменти, класическо, поп и джаз, народно пеене), Танцово изкуство (балет), Изобразително изкуство - изящен профил. От януари 2004 г. получава статут на Национално училище по изкуствата, което е първото извънстолично национално училище.


Автор: Нели Вълчева, галерист
19.10.2016 г. 15:42
Посетено: 808
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24401-osma-izlozhba-konkurs-esenen-plener-2016