Изложби

Handmade Dreams. Съвременна чешка модерна бижутерия

Изложба в Чешки център, София, 20 октомври - 2 декември 2016

Handmade Dreams. Съвременна чешка модерна бижутерия


◊ ИЗЛОЖБАТА

Handmade Dreams

Съвременна чешка модерна бижутерия

Откриването на проекта е на 20 октомври в 18 часа в Чешкия център в София. С помощта на ЧЦ София изложбата ще бъде показана още в Солун (Гърция) през декември 2016 г. и в Севлиево през януари 2017 година.

Проектът HANDMADE DREAMS представя подбор на куратора Петър Нови от Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу, чрез който са показани актуалните тенденции в чешката бижутерия – от традиционни мотиви, през съвременните акценти и представителна селекция от наградени работи в дизайнерския конкурс Master of Crystal.  

Чешката бижутерия, подобно на стъклото, е световноизвестна традиционна отличителна марка в областта на художествените занаяти и творческите индустрии. Бижутерията в Чехия винаги е била символ на качество и е успявала да задоволи вкусовете на клиентите от всички краища на света. Понятия като „Bijoux de Bohème“, „Яблонецка стока“ или „Jablonex“ са все още живи.

В областта на стъклените заготовки, каквито са мънистата и бижутерийните камъни, Чешката република и днес се нарежда между най-големите производители в света. Съвременната чешка бижутерия може да предложи не само полуфабрикати, но също и готова продукция в стила на актуалните и дизайнерски тенденции. Занаятчийските умения и впечатляващите технологични познания на производителите от Северна Чехия често са използвани от емблематични модни марки като Nina Ricci, Gaultier и Karl Lagerfeld.

Най-големият производител на бижутерия в Чехия е компанията „Preciosa“, която е главен партньор на изложбата. В района на Яблонец работят още десетки други фирми. За нас е удоволствие, че от тях можем да представим AAC, G&B Bijoux, Odvárka Bijoux, Ralton и Šenýr Bijoux. За поддържането на бижутерийното изкуство и занаят голяма роля играят училищата в района на Либерец, затова и те имат своето важно място в направения подбор – това са Средното училище за приложни изкуства и Висшето професионално училище в Яблонец над Нисоу, Средното училище за приложни изкуства за стъкло в Железни Брод и Техническия университет, ателие „Бижутерия“ в Либерец. Не на последно място посетителят ще се запознае с модели на съвременни бижутерийни и дизайнерски марки (ZORYA и LLEV studio).

 

Куратор: Др. Петър Нови, Музей на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу

Организатор: Чешките центрове, Музей на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу, Министерство на външните работи на ЧР

Главен партньор: Preciosa

Партньори: Czech Tourism, AAC, G&B Bijoux, Odvárka Bijoux, Preciosa Beauty, Preciosa Ornela, Ralton,  Šenýr Bijoux, LLEV (Дизайнерско студио), ZORYA (Бижутерийно студио), Master of Crystal (конкурс за дизайнерска бижутерия), Средно училище за приложни изкуства за стъкло в Железни Брод (дизайн на бижута), Средно училище за приложни изкуства и Висшето професионално училище в Яблонец над Нисоу (дизайн на бижута), ТУ, ателие „Бижутерия“ в Либерец

Архитектура: Qubus studio / Якуб Бертих

Графика: Щепан Маловец

 

• В рамките на изложбата Чешкият център организира две детски работилници на 21 и 22 октомври за създаване на картичка, украсена с мъниста на чешката фирма „Preciosa“. Повече информация на сайта на ЧЦ: http://sofia.czechcentres.cz/

 

 


Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
19.10.2016 г. 13:18
Етикети:
Чешки центъризложба
Съвременна чешка модерна бижутерия
Handmade Dreams
Посетено:
1372
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24395-handmade-dreams-savremenna-cheshka-moderna-bizhuteriya