Изложби

Изложба в памет на Стефан Десподов се открива в Народния театър

Плакати, посветени на големия творец в проекта Hommage á Despo

Изложба в памет на Стефан Десподов се открива в Народния театър


◊ HOMMAGE Á DESPO

Изложба, посветена на големия Стефан Десподов (1950-2015), ще даде в понеделник, 17 октомври в Народния театър „Иван Вазов”, началото на Осмото международно триенале на сценичния плакат.

Проектът Hommage á Despo, в рамките на който ще могат да бъдат видени творби на 21 български художници, посветили плакати на яркия талант на Деспо, е първото от серията събития в рамките на триеналето, което е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Откриването на изложбата във фоайето на Народния театър е на 17 октомври, а думи за великия творец, създал много от плакатите на представления и в Народния театър, ще сподели сценографа Вечеслав Парапанов.

От 17 октомври до 17 ноември посетителите на изложбата в театъра ще могат да видят плакати, посветени на Деспо, на художниците Анна Симеонова, Божидар Йонов, Георги Янков, Дамян Дамянов, Десислава Десева, Димитър Трайчев, Калина Сертева, Киро Мавров, Люба Томова, Любомир Михайлов, Мая Стайкова, Наско Атанасов, Ненко Атанасов, Николай Младенов, Николай Пекарев, Петър Станимиров, Петър Чучулигов, Симеон Кръстев, Страхил Димитров, Христо Алексиев, Чавдар Николов.


ВЕРЕН, НАДЕЖДЕН И ЛЮБОВЕН

Ако си мислите, че ангелите нямат чувство за хумор или че никога не плачат, значи напразно сте си мислили, че познавате Стефан Десподов. Сега, когато той вече не е заземено същество като нас, а е летящо, ефирно създание – спокойно можем да се обърнем с цялата си нежност назад и да му кажем:

Деспо, твоят извънреден, крилат рисунък и парливата ти приказност те издадоха още приживе, че си специално спуснат помежду ни, за да повярваме, че има Бог, че има около него светли небесни сили, които жадуват да бъдат чути… Жадуват някой вярно, надеждно и любовно да преведе на човечеството тяхното желание – колко важно за общата ни участ е да бъдем човеци между звероподобните хора. И Бъди, продължавай да Бъдеш между прозирните, между Преводачите на ангелския ни език!

Румен Леонидов

* * * 

Повече за Осмото международно триенале на сценичния плакат, програма и участници може да видите на http://triennial.orbitel.bg/


Автор: НТ "Иван Вазов"
17.10.2016 г. 14:39
Посетено: 1892
Етикети: НТ Иван Вазов, сценичен плакат, плакат, изложба, in memoriam, Стефан Десподов, Осмо международно триенале, Деспо
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24386-izlozhba-v-pamet-na-stefan-despodov-se-otkriva-v-narodniya-teatar