Изложби

Изложбата „Следобедът на една идеология“ в обновения Дом на културата ОКИ „Искър“

Проект "Другото око" на Софийска градска художествена галерия

Изложбата „Следобедът на една идеология“ в обновения Дом на културата ОКИ „Искър“


◊ СЪБИТИЕТО
 

Изложбата „Следобедът на една идеология“ в Дом на културата „Искър“ е част от дългосрочния проект „Другото око“ на Софийска градска художествена галерия, който цели да представи и социализира богатството и многообразието на произведения от фонда на галерията. Другото око към изложбата е на кураторите: философа Георги Лозанов и писателя Георги Господинов, заедно с професионалния поглед на Аделина Филева.

Експозицията включва избрани картини, представящи изгледи от постоянно променящия се град София. Произведенията са създадени между 1944 и 1989 г. и подборът им цели да покаже повече или по-малко познати места с акцент върху човешкото присъствие, било чрез самотна фигура, почиваща на пейка, чрез тълпи, минувачи, работници, превозни средства и пр… или чрез отсъствието на човека по празните улици или в промишлените зони. В случая важен е не толкова самият град като градска среда със своите сгради и паркове, колкото съхраненото в изкуството усещане за социална среда, в която човекът пребивава.

Изложбата „Следобедът на една идеология“ в ОКИ „Искър“ е съпътстваща едноименната изложба, експонирана в Софийска градска художествена галерия и представлява опит за социализиране на произведенията от колекцията й и децентрализация на културните събития в столицата.

На 13 октомври (четвъртък) е официалното откриване на изложбата в присъствието на представилите на общинската власт и културни мениджъри, които са поканени от сдружение „Нови публики“ да вземат участие в дискусията: „Има ли достъп до култура за аудитории от периферните зони на града?“. След дискусията ще бъде представен и обновения ОКИ „Искър“.

 


Автор:
Милена Димитрова
Публикация:
12.10.2016 г. 15:26
Посетено:
1326
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24362-izlozhbata-sledobedat-na-edna-ideologiya-v-obnoveniya-dom-na-kulturata-oki-iskar