Изложби

Брайън Адамс открива лично фотографската си изложба в София

Изложбата Exposed / Wounded на рок легендата Брайън Адамс от 11 октомври до 12 ноември 2016 във Vivacom Art Hall

Брайън Адамс открива лично фотографската си изложба в София
© Брайън Адамс, автопортрет


◊ СЪБИТИЕТО

Брайън Адамс открива лично фотографската си изложба в София


София е спирка и от фотографското турне на Брайън Адамс този октомври. Седмото издание на платформата “Майстори на фотографията” представя две фотографски серии в изложба на легендарния рок музикант Брайън Адамс. Той ще открие изложбата лично на 11 октомври, часове преди концерта си в София.

Фондация “Америка за България” и фондация “Мусиз” ще представят фотографскaта изложба Exposed / Wounded на рок легендата Брайън Адамс между 11 октомври и 12 ноември във VIVACOM Art Hall. Изложбата ще бъде открита на 11 октомври преди неговия концерт в Арена Армеец същия ден, част от световното турне GET UP.

През последното десетилетие, успоредно с впечатляващата си кариера на рок музикант, Брайън Адамс се радва на международен успех и като фотограф. Неговите фотографии са публикувани в списанията Vogue, Vanity Fair и Zoo, а снимките му се излагат в най-реномираните световни музеи и галерии.

Изложбата от два цикъла на Брайън Адамс - EXPOSED и WOUNDED, пристига в София от музея на фотографията в Стокхолм, благодарение на фондациите Америка за България и Мусиз в партньорство с VIVACOM и Samsung. Изложбата следва FLASH на Лени Кравиц, която видяхме у нас през април.


◊ ИЗЛОЖБАТА

EXPOSED: НА ФОКУС

За EXPOSED пред обектива на Брайън Адамс застават знаменитости като кралица Елизабет, Мик Джагър, Дъстин Хофман, Стинг, Ейми Уайнхаус, Моника Белучи, Кейт Мос, Виктория Бекъм, Шон Пен, Лана дел Рей, Луиз Буржоа, Бен Кинсли, Пинк и Мики Рурк.     

"Прекият достъп до много известни личности и икони на музикалната и филмовата сцена прави портретите на Брайън Адамс силно интимни, интензивни проучвания, някои от които се превръщат във фотографски икони сами по себе си", отбелязва сър Елтън Джон в предговора си към печатното издание на EXPOSED.

Много от портретите и модните снимки на Брайън Адамс са заснети за Zoo Magazine, което той създава в Берлин през 2004 г. За Zoo Адамс снима Мики Рурк във ваната, Дъстин Хофман на риболов и в скъп костюм, Майкъл Фокс, който вече страда от Паркинсон, но иронизира заболяването във фокуса на камерата. По това време Брайън Адамс е затвърдил намерението си да бъде голям фотограф - няколко години преди това, през 2008 г., той е избран между много други известни имена да направи портрет на самата кралица Елизабет. С образите и кадрите, които създава, Адамс разбива клишетата за звездите, в някои ги иронизира, а други са много интимни. Изключителен майстор на студийната фотография, но едновременно с това той е в плен и на snapshot естетиката.

WOUNDED: РАНЕНИ

Серията WOUNDED показва наследството на войната. За нея Брайън Адамс снима млади британски военни, претърпели тежки травми по време на мисиите в Ирак и Афганистан, които променят живота им завинаги. В WOUNDED са включени 30 портрета, които отдават почит на съвременните военни герои и хвърлят светлина върху тежкия живот на осакатените ветерани.   

Представена за първи път в момент, в който светът отбелязва 100 г. от началото на Първата световна война, и когато Великобритания изтегля своите войски от Афганистан, изложбата е същевременно провокация и преклонение спрямо тези, които продължават да излагат своя живот на опасност в името на държавния дълг.   

Интимните портрети на ветераните са поразителни и обезпокоителни - нито един от тях не се срамува и не скрие зверските последици на войната. Всяка една от тези вдъхновяващи личности показва изключителна храброст, решителност и лоялност  както по време на служба, така и в гражданския си дълг. Кадрите от серията WOUNDED разказват за извървения път към превъзмогване на трагедията и продължаване напред в живота.   

Изложбата e курирана от Анке Дигенхард и Мат Хъмфри, галерия Crossover.

Фотографската изложба EXPOSED / WOUNDED на Брайън Адамс следва фотографската изложба на Лени Кравиц FLASH и е седмата поред от платформата Майстори на фотографията, която показа творбите на едни от най-известните и влиятелни фотографи днес, сред които Хари Бенсън, Райън Макгинли и Бил Оуенс. Всички експозиции се представят пред българската публика от фондациите “Мусиз” и “Америка за България” във VIVACOM Art Hall.

EXPOSED / WOUNDED се осъществява в партньорство с VIVACOM и Samsung със съдействието на  Столична община. Фондация MUSIZ благодари за съдействието на винарна Братя Минкови, които поднасят комплимент към събитието с най-новата си серия вино – Le Photographe, и на Гранд Хотел София.Автор: Vivacom Art Hall
09.10.2016 г. 18:54
Посетено: 2464
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24333-brayan-adams-otkriva-lichno-fotografskata-si-izlozhba-v-sofiya