Изложби

Арт галерия "Папийон" представя "Небивалици" - живопис и скулптура

Изложба на Мариела Димитрова-Мара, Боян Говедарски-Бобо, Миряна Генчева

Арт галерия "Папийон" представя "Небивалици" - живопис и скулптура


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Le Papillon"
представя

Мариела Димитрова-Мара /Mariela Dimitrova-Mara

Боян Говедарски-Бобо / Boyan Govedarski-Bobo

Миряна Генчева / Miryana Gencheva

„Небивалици“

изложба живопис и скулптура

от 06 октомври до 2 ноември 2016


„Ако така я карате скоро ще пораснете големи и ще започнете да виждате и чувате по обикновения начин, което значи, че нищо няма да виждате и чувате. И ще станете като съседите си и като съседите на съседите си, и така ще ви се пада!“
Туве Янсон


Арт Галерия "Le Papillon" има удоволствието да Ви  представи една по-различна, интересна и любопитна изложба: НЕБИВАЛИЦИ… или изкуството като забавление. От 6 октомври до 2 ноември закачливите картини на Мара - Мариела Димитрова, приказните порцеланови феи на Миряна Генчева и оживелите метални истории на Бобо – Боян Говедарски ще ни вплетат в небивал свят в салона на галерията на "Драгоман" 12.

Какво прави тази изложба нетрадиционна и различна: това са от една страна идеите и възгледите на тримата автори – артистични колоритни личности, неПораснали възрастни, съхранили в себе си способността да се радват, удивляват и възхищават на живота, а от друга страна – материалите и техниките, използвани при пресъздаването на техните Небивалици в предмети на изкуството. Идеите се преплитат една в друга, историите преминават от творба в творба и тримата автори се допълват и развиват.

Творбите на Мара и Бобо излизат извън рамките и представите за традиционното изкуство. Тя е автор с дълга творческа биография. На пръв поглед спонтанните й и откровени картини-пластики са повод за размисъл, повдигат множество въпроси и подканват зрителя към по-задълбочено вникване в привидно забавните и хумористични сюжети, често иронизиращи човешки нравствени норми, качества и състояния. За Мара няма ограничение в материалите – добавя ръчно плетена дантела и успява да претвори студения метал в картина, превръщаща се в уютно кътче от дома. И винаги е любопитен въпроса: Кое е първо – дали вещите пораждат идеите или конкретните идеи биват овеществявани чрез тях? Наивистичните й фигурални композиции са силно разпознаваеми, със собствен почерк на стилизация и комбиниране на много материи, асоциативни препратки и сюжетни линии.

Бобо по мъжки избира за скулптурите си главно метал, дърво и камък. В ръцете му те се превръщат в забавни творби – странни музикални инструменти, мъжки играчки, лампи, часовници, лалета и макове (пак по мъжки).

Скулптурите-кукли на Миряна Генчева сякаш идват от различен свят – нежни, фини и изящни. Прецизно замислени и изпълнени като на един дъх ефирни девойки, всяка със собствена приказна история и замечтан поглед някъде в безвремието. Те въздействат, пленяват, предават емоции и настроения, провокират любопитство без да натрапват своето мнение и мироглед, оставяйки у зрителя усещането за съпреживяно емоционално пътешествие, на витална нежност. Скулптурите й предават порива на въображението й, синтезират посланията й за малките и съществени неща от живота по уникален начин, обикновени материали и специално изработени фини детайли, често от благородни метали и минерални камъни.

Ето какво споделят авторите за предстоящата изложба:

„Според мен човек трябва да изпитва удоволствие, или поне удовлетворение от всяка дейност, с която се захване! Всъщност това си е доста трудно в редица области, но поне в изкуството следва, ако не да е лесно, то поне да е закономерно и естествено.

Изкуството е игра... игра за малки и пораснали хора. Играещият човек... Който с радост прави интересни и готини неща! Събрали сме се трима такива и правим  НЕБИВАЛИЦИ - Неща, които – пак с радост – споделяме с приятели, познати и непознати.“ - Мара


„... втренчваш поглед и се мъчиш да разбереш какво е отпред. Дали е сянка в мъглата или съзнанието само си изгражда образ? Но не е важно какво е пред теб, важното е да го почувстваш, да те изпълни до край, да накара всяка твоя частица да завибрира в хармония с авторския замисъл. Тогава в теб започва една мелодия, едно ликуване! Било ли е, или не е било? Въобще, Небивалици, такива каквито има във всеки от нас! На 37 години съм. И правя това, което обичам. Създавам Небивалици.“ - Миряна Генчева


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Миряна Генчева е родена в София през 1979 г. Завършила е руско основно училище, след това английска гимназия, СУ "Климент Охридски". Изучавала е рисуване при Таня Запрянова, която, според авторката, й показала как наистина да вижда формите и цветовете на заобикалящия ни свят.  От 2014 г. е редактор в списание „Магазин Интериор Дизайн и Архитектура“.

Боян Говедарски-Бобо е роден в София на 04.09.1968 г. в семейството на инженер и архитектка. Завършил е 22-ра гимназия „Г. С. Раковски”, учил е в МЕИ – София. Работи главно в областта на рекламата и визуалните комуникации.

Участва в направата на почти всички работи на художничката Мариела Димитрова, включващи метал и дърво. През 2015 г. е първата му съвместна изложба с Мара.

 
Мара (Мариела Димитрова) е родена през 1967 г. в гр. София. През 1981 г. заминава за Хавана, Куба, където от 1982 г. до 1987 г. учи в Академия за изящни изкуства "Сан Алехандро" - специалност "Графика". През периода 1985-1987 г. участва в няколко общи изложби в Куба. Завръща се в България през 1987 г. През 1995 г. завършва българска филология в СУ "Климент Oхридски". От 1995 г. участва в множество общи изложби и има над 10 самостоятелни изложби.

Нейни творби се намират в частни колекции в България и по целия свят - Европа, Северна и Южна Америка, Азия. Тя живее и работи в България.

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
04.10.2016 г. 13:42
Посетено:
1360
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24299-art-galeriya-papiyon-predstavya-nebivalitsi-zhivopis-i-skulptura