Изложби

Изложба живопис "Шепот на листа"

Изложба живопис на грузинския художник Заза Акхметели

Изложба живопис "Шепот на листа"


◊ ПОКАНА

Министерство на културата на Република България,

Посолството на Грузия в София,

Международна Фондация  "Св. св. Кирил и Методий"

Ви канят на

изложба живопис на грузинския художник Заза Акхметели

Откриване на изложбата: 6 октомври 2016 г. от 18,00 ч. в зала "Средец", бул. "Ал. Стамболийски" 17 в София


Животът човешки много напомня на този на едно листо. Първо си пъпка, после се разлистваш, вее те вятърът, понякога те брули, птички пеят и играят покрай теб, случва се да те нацвъкат, но пък и това е част от живота. Слънце те грее, дъжд те вали и пречиства... Докато накрая, като ти дойде времето, повяхваш и умираш. И, ако си имал късмет, ще оставиш нещо след себе си. Например, ще си се превърнал в картина.


Заза Акхметели е роден през 1972 година в Тбилиси. Учи в Художествено училище №2 „М. Тоидзе“ в Тбилиси от 1984 до 1987, а от 1988 до 1990 учи в Гимназия за регулиране и монтаж на радиоапаратура. Като член на Клуба на младите рационализатори и изобретатели изучава електроника, занимава се с рационализации и изобретения – има патентовано устройство за двигателостроенето през 2006 година, наред с това води занимания за деца по рисуване и електроника.

Пътешествал е и е пребивавал в Германия, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Русия, Украйна, Турция, Испания, Франция. Пътуванията са извор на вдъхновение, стимул за нови търсения. Първото посещение на Заза в София през 2015 год. ражда идеята  да представи първата изложба на картини върху листа в столицата на България, която се подкрепя от Посолството на Грузия в София и МФ "Св. св. Кирил и Методий" и се организира със съдействието на Министерството на културата.

За рисуването на листа се вдъхновява, когато една сутрин вижда отражението на пейзажа зад себе си върху покрит с утринна роса лист. Това го кара да започне да разработва грунд за рисуване върху листа, което отнема повече от три години, докато е в Германия. Правилната обработка на листата отнема от 3 месеца до половин година.

Заза Акхметели е интересен и самобитен художник, който дава втори шанс на листата. Рисува своите картини върху тях и така те продължават съществуването си, превърнати в изкуство. А картините на Заза са като забавен, многоцветен, понякога носталгичен, друг път – ироничен калейдоскоп от късчета живот. Пейзажи, портрети, цветя и животни, любов и фантазии, пресъздадени върху изсъхналите листа на цветя и дървета, те нашепват деликатно и интригуващо своите истории. Рисува нещата така, както иска да ги види и се стреми да създава картини, които да удивляват и самия него.


Автор:
Евгения и Красин Химирски
Публикация:
01.10.2016 г. 00:06
Етикети:
живописизложба
Заза Акхметели
Шепот на листа
Посетено:
1527
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24278-izlozhba-zhivopis-shepot-na-lista