Изложби

Така правят всички

Годината на Моцарт

Така правят всички


◊ СЪБИТИЕТО

“Така правят всички”: Греди Асса, Андрей Даниел, Вихрони Попнеделев

Малка изложба, посветена на 250-годишнината от рождението на Моцарт


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 21 до 30 юни 2006 г. в галерия Дебют, бул. ”В. Левски” № 62

. Изложбата се осъществява с любезното съдействие на
Пиреос Евробанк, Австрийско посолство – София, и фирма Директа – изключителен представител на хартии Fabriano за България


◊ ЗА ИДЕЯТА

Ярки индивидуалности и вече утвърдени имена, Андрей Даниел,  Вихрони Попнеделев и Греди Асса се събират за първи път след толкова години.

Посвещават специално творбите си на вечния музикален идол и 250-тата годишнина от рождението му – Волфганг Амадеус Моцарт.

“И ако Моцарт и творчеството му са признати и ценени навсякъде по света – той като гений и то – като гениално, тогава възниква въпросът: кому е нужна Годината на Моцарт? Какво може да се каже повече от това, че през юбилейната година ще бъдат издадени около 30 нови биографии на композитора, освен това и книги за най-известните му опери, както и за някои моменти от живота му като например членството му в масонската ложа.

Също, че само във Виена и Залцбург през 2006 г. ще има 36 оперни инсценировки, 55 меси и 260 концерта; в Залцбург ще бъде представено сценичното творчество на Моцарт, а във Виена – църковната му музика.

На 400 конгреса и конференции ще се разглежда същността на Моцарт и неговата музика.

На Моцарт със сигурност не му е нужна. Необходима е на инициаторите, на любителите и ценителите на музиката и изкуствата. Австрийското председателство на ЕС организира точно на 27 януари 2006 г. в Залцбург голяма конференция: „Звуци на Европа“, за да се обсъдят въпросите, свързани с характера на Европа и на европейската идентичност.

И на всички нас, които сме като Анне Софи Мутер, когато казва: „Обичам музиката на Моцарт толкова много, защото ме побиват тръпки от нея и ме трогва до сълзи. Моцарт е част от моето всекидневие и моя живот.“

Самият Моцарт се нуждае от нещо друго: изпълнено с респект отношение към неговото творчество.

Затова Австрийското посолство в София подкрепя, и не само през Годината на Моцарт, музикални конкурси и концерти на млади таланти, различни проекти във връзка с Моцарт. Подкрепя и настоящата изложба на професорите от Националната художествена академия – София – Греди Асса, Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев, която ще бъде първо в галерия “Дебют” – в Националното училище за изящни изкуства - София, а след това ще обогати празниците на изкуствата “Аполония”.

Защото за нас са от особено голямо значение стимулирането на ранният интерес към музиката и изпълненото с респект отношение към творчеството на Моцарт.”

Лотар Яшке -
Министър-съветник на Австрийско посолство София
Автор:
Олимпия Николова, Галерия "Дебют"
Публикация:
12.06.2006 г. 17:10
Посетено:
416
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2427-taka-pravyat-vsichki