Изложби

"Дaр" - изложба на скулптора Рашо Митев

29 септември - 25 октомври 2016, галерия "Резонанс", Пловдив

"Дaр" - изложба на скулптора Рашо Митев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Резонанс", Пловдив
представя

"Дaр" - изложба на скулптора Рашо Митев

29 септември - 25 октомври 2016

Откриване на 29.09.2016 г. (четвъртък) от 18.00 ч.

 
"Рашо Митев показва последни работи от творческия си живот. Когато си мисля за него, най-първият сигнал, който категорично се налага е, че той е скулптор преди всичко работещ с камък. Избор, направен непринудено, всеотдайно, като следствие на вътрешния творчески импулс. В сегашната си изложба, той изненадва най-напред с това, че редом с камъка е направил работи в чугун и дърво. Едно недвусмислено богатство в пластическите му постижения. Един ясен пореден пример, че в скулптурата, езикът на материала е от първостепенно значение. Стига да бъде осъзнат и използван не само на ниво информация като класически постулат. Просто казано, този базисен момент е необходимо да бъде почувстван интуитивно, дълбинно, като жизнено важен белег на пластическия образ. За да напомняш на себе си и може би на другите, че има основна разлика между природния продукт и неговия генно модифициран заместител. Очевидната метафора, която ви предлагам се надявам, че освен за мен има своята актуалност както в прагматичния живот, така и в художествените практики на нашата съвременност.

Скулптурата на Рашо Митев потвърждава убеждението ми, че пластическият образ има своето категорично жизнено място в съвременния културен процес. Неговото богатство основано на любовта на художника да открие и извае пластичните стойности на материала от най-суровата му природна стихия до естетическа елегантност, която сякаш се стреми да стигне границата на техническите възможности, които мраморът най-вече в конкретност позволява. Рашо Митев е избрал ясно творческата си територия, отработена талантливо и честно. Той умее и се отдава на този вид скулптиране, което го сближава както с класическата пластика на 20 век, така и с древната, поне според мен. Дървото, чугуна, камъка, са усетени всеки с неговата специфика и въздействие. Момичето с животно е направено топло, едро, експресивно, съобразно с характера на дървото. Венецът и колоната от чугун носят остротата на метала с неговите естетически внушения.

Изложбата носи усещане за цялост. Нещо, което както е известно се постига трудно и е белег за мярата в едно произведение. Може би то е заложено повече в интуитивната дълбинна природа на художника и е въпрос на откриването и доверяването й. В работите на Рашо има талант, честно професионално трудолюбие, артистична чувствителност. Има финес и първична сила, има творческа личност, осъзнаваща и реализираща себе си. При Рашо това се случва естествено и убедително."
проф. Емил Попов - скулптор


◊ ЗА АВТОРА

Рашо Митев е роден през 1976 г. Получава средно художествено образование в Средно художествено училище – „Цанко Лавренов“, Пловдив (1989-1994) и висше образование в Национална Художествена Академия, София (1995-2001). Приет за член на СБХ през 2007 г.

Участва в следните изложби и симпозиуми:
 
2016 - Съвместна изложба в гр. Смолян, 2016 Пети национален конкурс Алианц България: номинация,  2015 - Международен скулптурен симпозиум в пясък, гр.Русе, 2015 - Скулптурен симпозиум в дърво - гр.Варна, 2014 - Съвместна изложба в гр. Смолян, 2014 - Симпозиум в камък, Перник, 2014 - Конкурс и национална изложба - биенале "Приятели на морето" – с номинация за наградата на Община Бургас за скулптура, Бургас, 2014 - Първи Международен скулптурен симпозиум в дърво „Русе – град на свободния дух" Русе, 2014 - Съвместна изложба „Пролет 2014″, Смолян, 2013 - Съвместна изложба, Смолян, 2013 - Съвместна изложба по проект на Галерия "Резонанс" „От 100 ателиета”, Пловдив, 2012 - Съвместна изложба по проект на Галерия "Резонанс" „Новите 100”, Пловдив, 2011 - Съвместна изложба по проект Усещане за ....на Галерия "Резонанс", Пловдив, 2010 - Международен симпозиум „Допирни точки”, Пазарджик, 2009 - Участие в Обща изложба в рамките на Национален конкурс за млади художници, критици на Фондация "Св. св. Кирил и Методий", като специален гост; София, 2008 - Участие в Международен скулптурен симпозиум в камък, Мездра, 2008 - Участие в Международен скулптурен симпозиум в пясък, Бургас, 2008, Конкурс за млади автори на Фондация “Св. св. Кирил и Методий” София, 2007 - Участие в Обща изложба на лауреатите от Национален конкурс за млади художници, критици на Фондация "Св. св. Кирил и Методий", София, 2007 - Участие в Национална изложба „Скулптура”, София, 2007 - Участие в  Национална изложба “Рисунка и малка пластика”, София, 2007 - Обща изложба на новоприетите членове на СБХ, София, 2006 - Конкурс за млади автори на Фондация “Св. св. Кирил и Методий” – Първа награда, Скулптура, София, 2005 - Съвместна изложба “Синоним на релеф”, Галерия "Кръг Плюс", София, 2005 - Скулптурна изложба на Министерство на външните работи на България, София, 2004 - Изложба на участниците в Открит симпозиум по скулптура в Артцентър “Илинденци”, Галерия “Кръг Плюс”,София, 2014 - Открит симпозиум по скулптура в Артцентър “Илинденци”, Илинденци, 2002 - Открит симпозиум по скулптура, Пловдив, 2001 - Открит симпозиум по скулптура в Артцентър “Илинденци”, Илинденци, 2001 - Изложба на дипломантите на Национална художесвена академия, София, 1999 - Младежка скулптурна изложба, София, 1998 - Международен oткрит симпозиум, Didimoteichon, Гърция, 1996 - Изложба, организирана от Средно художествено училище “Цанко Лавренов, Пловдив.


Автор: Антония Димитрова, галерия "Резонанс"
28.09.2016 г. 17:58
Посетено: 978
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24265-dar-izlozhba-na-skulptora-rasho-mitev