Изложби

"Серендипити" - изложба живопис на Николай Няголов

30 септември – 19 октомври 2016 г., Арт галерия "Ларго" - Варна

"Серендипити" -  изложба живопис на Николай Няголов


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

Серендипити
изложба живопис на Николай Няголов

30 септември – 19 октомври 2016 г.
Откриване – петък, 30 септември 2016 г., 18.30 часа 

В петък, 30 септември 2016 г., от 18.30 ч. Арт галерия “Ларго” открива новия си изложбен сезон със сто и тридесета поред изложба. За нея специално поканен е пловдивският художник Николай Няголов. Това е второто гостуване на автора във Варна след самостоятелната му изява в „Ларго“ през 2011-та година. Експозицията си авторът е нарекъл с екзотичната и малко позната дума „СЕРЕНДИПИТИ“, която идва от стара персийска приказка за принцовете на Серендип (днешна Шри Ланка). В превод от английски „серендипити“ означава „случайно откриване на интересни или ценни неща“ или още по-общо казано – щастлива случайност.
   
Така, както джобовете на малчугана, отрасъл край морето, са пълни със случайно открити „безценни съкровища“ - мидички, изсъхнали рачешки щипки и ситен пясък, така и картините на Няголов са пълни със „случайно“ открити, интересни и ценни символи – чаша вино, парченце луна и парченце лимон, притихнала лодка или сгушена на брега рибарска хижа. Невероятен майстор на абстрактния пейзаж, известен и ценен сред познавачите и със своите натюрморти, пловдивчанинът излива върху платното своите „случайно“ открити, но ценни находки със страстта и въображението на дете - откривател.

За своето творчество Николай Няголов казва: „Мисля, че ако нещата по-често се поднасят като игра, но красива и честна игра, животът и въобще светът ще е по-хубав и по-искрен. Това се отнася най-вече за изкуството, но важи и за другите сфери. Една картина трябва да носи естетическа наслада, собствена светлина и излъчване, а не да е пряко отражение на съществуващото. Изкуството е духовно, нематериално изживяване и е длъжно да остане такова. Затова го обичам.“

Очакваме Ви на откриването на изложбата на Николай Няголов в петък, 30 септември 2016 г. от 18.30 часа в арт галерия "Ларго" на ул. "Хан Крум" 8. Повече снимки на www.largogallery.com и във Фейсбук страницата на галерията.
   

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Николай Няголов е роден на 02.11.1963 г. в гр. Ловеч. През 1982 г. завършва Художественото училище за приложни изкуства в град Троян със специалност “керамика”, а през 1988 г. се дипломира във факултета по Изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” със специалност “Графика”. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби в най-престижните софийски и пловдивски галерии, както и в Берлин (1992, 1993), Виена (1997), Лондон (2000), Лос Алтос, САЩ (2001, 2006), Белмонт, САЩ, (2002), Пало Алто, САЩ, (2004). Няголов има множество участия в национални и международни изложби, особено такива, представящи съвременното българско изкуство в чужбина - “Културен мост Германия-България” през 1993 г., “Балканска среща” в Охрид през 2000 г., “Български художници” на о-в Св. Ахилеос в Гърция през 2003 г., “Съвременно българско изкуство” в Белмонт, САЩ през 2006 г. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Германия, Англия, както и на няколко музея за изобразително изкуство в България и чужбина. Николай Няголов работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. От 1989-та г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив. Член е на Съюза на Българските Художници и на Дружеството на пловдивските художници. Живее и работи в Пловдив.
   
Автор: Нели Вълчева, галерист
27.09.2016 г. 14:12
Посетено: 1350
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24252-serendipiti-izlozhba-zhivopis-na-nikolay-nyagolov