Изложби

Познатите и непознати врати на София - фотографска изложба във Vivacom Art Hall

Оригиналният авторски проект на фотографа Темелко Темелков #theDOORSofSOFIA ще бъде представен от 20 септември до 2 октомври 2016

Познатите и непознати врати на София - фотографска изложба във Vivacom Art Hall


◊ СЪБИТИЕТО

Въздействащи фотографии на софийски врати, дело на Темелко Темелков, ще бъдат представени във VIVACOM Art Hall на 20 септември от 19:00 ч.

Авторът, когото добре познаваме от работата му за най-престижните модни списания, портрети на известни личности, рекламни снимки и телевизионни реклами, този път обръща своя обектив към преградите, отделящи ни от външния свят – вратите на нашите домове, надраскани с маркери и спрейове, налепени с обяви, зацапани, заобиколени с жици, сливащи се в едно общо визуално замърсяване, с което неусетно свикваме и то спира да ни прави впечатление.

„Колко много врати, колко много хора минават през тях. Гледам ги и си мисля, че вратите сякаш се крият. Някой ги е надраскал, друг ги е налепил със стикери - интернет, кредити, некролози… Вратите сякаш са покрити с мрежа, която ги обезличава, скрива ги, слага им маска. Плетеницата от драскулки по тях ги свързва в един организъм.” Отражение на хората, които живеят зад тях, сигнал за нуждата от промяна, или кота нула за възраждане на красотата около нас – вратите на Темелко Темелков настоятелно задават въпроси, документират настоящето и провокират.

„Мисля, че в образите на вратите се събират много от проблемите у нас. Надявам се тези снимки да предизвикат емоция. Всеки да си зададе въпроси, да се замисли за малко върху това, което вижда, и да потърси някакво свое решение“ – споделя фотографът и продължава: „Вярвам, че най-напред е важно добре да се огледаме и да видим къде сме, какво има около нас. Да проумеем, че това сме ние, тук и сега. Ако нещо не е наред не е толкова важно кой е виновен и защо, важно е само как можем да го променим, как да намерим решение и да го поправим.“

За проекта #theDOORSofSOFIA към момента са заснети над 700 врати, като във VIVACOM Art Hall той гостува със специална селекция от близо 150 от тях. Фотографиите са предимно черно-бели, навяващи усещане за документалистика и силно въздействащи с откровеността си. Изложбата се реализира с подкрепата на VIVACOM и може да бъде разгледана от 20 септември до 2 октомври в галерията за съвременно изкуство, която се намира на ул. „Ген. Гурко“ №4.

 

. Повече за проекта #theDOORSofSOFIA и галерия от фотографии, включени в него, може да бъде намерено на  страницата www.facebook.com/thedoorsofsofia,  която авторът постоянно обновява.

 


Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
19.09.2016 г. 13:24
Етикети:
Посетено:
2507
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24221-poznatite-i-nepoznati-vrati-na-sofiya-fotografska-izlozhba-vav-vivacom-art-hall