Изложби

Изложба на Иван Кирков: In memoriam

20 септември – 18 октомври 2016, Галерия 8, Варна

Изложба на Иван Кирков: In memoriam


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия 8, Варна
представя

Иван Кирков In memoriam
рисунки и гвашове


20.09. – 18.10.2016
откриване: вторник, 20.09., 14.00 – 20.00
Галерия 8, ул. „Братя Шкорпил“ 8а, Варна


„Колко малко е нужно на човека – да има свобода! Първо в съзнанието си, а след това и в стремежа си да я постигне.“ – Иван Кирков, 2009 година.

Преди шест години, на 19 септември, от този свят си отиде един от големите ни художници, професор Иван Кирков. В негова памет варненската Галерия 8 ще подреди изложба с рисунки и гвашове. Творбите са част от личната колекция на галерията и ще бъдат показани във Варна за първи път.

Изложбата е традиционна за Галерия 8. Близкото приятелство между автор и галерист, възникнало преди години от общата любов към морето и джаза, е намерило своето духовно и професионално изражение в десетки изложби, представени не само в Галерия 8, Варна, а и в София, в галерия "Арт 36", галерия "Ракурси", галерия "Кредо Бонум" и други.

Представените творби са от различни периоди – от 1967 г. до 2006 г.

Каталог с експонираните творби ще бъде предложен на вниманието на посетителя.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Иван Кирков е живописец, илюстратор и сценограф. Роден е през 1932 г. в Асеновград. Завършва живопис като възпитаник на Кирил Цонев и Илия Петров. Твори в различни области и жанрове — живопис, илюстрация, плакат, сценография.

В периода 1965-67 г. работи като сценограф за Сатиричния театър. Негово дело са декорите на редица спектакли, сред които „Свинските опашчици“ на Ярослав Дитъл, „Михал Мишкоед“ на Сава Доброплодни, „Кандидати за славата“ на Иван Вазов, и „Много шум за нищо“ на Уилям Шекспир.

Работи по декорацията на Народния театър „Иван Вазов“ и на Драматичния театър в Добрич.

Като художник в киното дебютира през 1961 г. с филма „Инспекторът и нощта“.

Кирков се изявява и като илюстратор. Прави художественото оформление на книги на Цанко Церковски, Елин Пелин, Камен Калчев, Ран Босилек, Имре Мадъч, Иван Тургенев.

През 1980-те години преподава в Художествената академия в София. Сред учениците му са  талантливи художници като Атанас Парушев, Веско Велев, Веско Начев, Долорес Дилова, Мариана Маринова, Красимир Цанов, Петко Петков и др. Професор Иван Кирков е изключително обичан от учениците си заради свободата, която е давал на всеки от тях в изграждането им като творци.

През последните години от живота си Иван Кирков се връща в родния си Асеновград и преоткрива вдъхновението от старите му къщи, претворявайки ги в някои от последните си картини.

Автор:
Искра Павлова, Борис Стателов
Публикация:
17.09.2016 г. 12:29
Посетено:
3418
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24209-izlozhba-na-ivan-kirkov-in-memoriam