Изложби

Изложба "Национално по форма, социалистическо по съдържание"

16 септември - 9 октомври 2016, Национален етнографски музей

Изложба "Национално по форма, социалистическо по съдържание"


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 септември от 18:00 часа Националният етнографски музей ще открие изложбата „Национално по форма, социалистическо по съдържание“, във фоайето при служебния вход на музея (откъм градината на Княжеския дворец).

Експозицията, подготвена от куратора Димитър Василев представя част от промените в народното творчество и приложното изкуство от 1948 до 1956 г, като показва част от налаганата политика в културната сфера. Всички основни текстове в изложбата са цитати от изкуствоведи и художници от това време и представят идеите, които се налагат през този период. Изложбата е ориентирана към публиката, родена след демократичните промени, която не е живяла във времето на социализма, както и към хората със спомени от това време. Гостите от чужбина ще могат да се докоснат до непозната за тях тематика, или пък да направят паралели с културните изменения при подобните политически системи в техните страни.

Представени са 28 експоната от фонда на музея Националния етнографски музей, изработени в периода 1948-1956 г., голяма част от които се представят за първи път на публиката. Чрез техники като дърворезба, точена керамика, кована мед, тъкачество, филигран (ювелирна техника) посетителите могат видят как се предава налаганата идеологическа постановка от това време. Култът към вожда, чрез образите на Сталин и Георги Димитров, символи като петолъчка, сърп и чук, послания като „мир“, „труд“ и „дружба“ са част от тематиката изобразена върху предмети от традиционния бит на населението. Бъклици, хурки, стомни, медни сахани, обредни хлябове, сребърни бижута, килим, писан сандък са сред експонатите, включени в изложбата. Като акцент могат да се видят и предмети, част от изложбата „Българското народно творчество“ от 1951 г., подготвена да представи на вътрешната и международна сцена новото лице на българското народно и приложно изкуство, „национално по форма и социалистическо по съдържание“.

Един от включените в изложбата цитати, класически за онова време:

Ние говорим за изкуство национално по форма. Говорим за наше, самобитно приложно изкуство, свързано с народа и отразяващо реалистично неговите мисли и въжделения, неговия пълнокръвен живот, неговия труд и борбата му за изграждане на социализъм.
Димитър Друмев, 1951 г.


Изложбата се реализира с подкрепата на Министерство на културата.


Откриване 16.09. (петък) от 18:00 ч.
ул. „Московска“ 6А (фоайето при входа откъм градината на Княжеския дворец)

Екип на изложбата:
Автор Димитър Василев
Екип: Илиана Страхилова, Силвия Божилова.
Дизайн: Силвия Божилова

Автор: ИЕФЕМ - БАН
15.09.2016 г. 15:55
Посетено: 1078
Етикети: изложба, Национален етнографски музей, социалистическо по съдържание, Национално по форма
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24207-izlozhba-natsionalno-po-forma-sotsialistichesko-po-sadarzhanie